Het college gaat onderzoeken op welke manier er met bovenregionale partners een gezamenlijke traineepool kan worden opgericht. Op die manier kunnen jonge mensen interesse krijgen in het werken voor de gemeente en uitvoeringsorganisaties. Dat is het resultaat van een motie ingediend door GroenLinks en VVD, onder andere samen met D66 en ChristenUnie.

Het is voor veel werkgevers lastig om jonge werknemers aan te trekken. De arbeidsmarkt is krap, vooral als het gaat om civiele techniek, vergunningsverlening of toezicht en handhaving. Gemeenten, regionale en bovenregionale uitvoeringsorganisaties hebben daar last van. Een traineepool geeft jongeren de kans om ervaring op te doen met werken voor de overheid.

Steuntje in de rug

Dinsdag 26 februari diende GroenLinks samen met VVD, D66 en ChristenUnie een motie in waarin het college wordt opgeroepen om, in overleg met organisaties in de regio, te kijken hoe een gezamenlijke traineepool kan worden gerealiseerd. 'Niet om ons als raad te bemoeien met de bedrijfsvoering,' verzekert fractievoorzitter Patricia Kusters, 'maar als steuntje in de rug.'