Slimme verlichting

We denken aan slimme verlichting, die alleen aanspringt als er mensen in de buurt zijn. Een klimaatbestendige riolering om hevige regenbuien op te vangen. Veel bomen en planten in de groene stad, zodat we op hete dagen verkoeling hebben en de neerslag goed kan worden opgenomen.

Nieuwe energiebronnen

Hoorn moet van het aardgas worden afgekoppeld. Daar zijn we al goed mee bezig: dankzij GroenLinks krijgen nieuwbouwprojecten niet vanzelfsprekend een aansluiting op het aardgasnetwerk. Dankzij subsidies en slimme samenwerkingen worden alternatieve energiebronnen voor iedereen bereikbaar, denk maar aan de zonnepanelen op het dak van de brandweerkazerne en binnenkort op het industrieterrein.

Afval wordt grondstof

Afval? Zo min mogelijk, als het kan. Restafval bestaat niet, dat worden grondstoffen als we het afval goed scheiden. Afval scheiden moet zo hygiënisch en comfortabel mogelijk gebeuren. Ondergrondse containers hebben onze voorkeur, ook in de binnenstad waar mensen nog vuilniszakken aan de weg moeten zetten. Kost afvalscheiding extra geld? Dan moeten minima ruim gecompenseerd worden. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten.

Masterplan 2040

Voor de lange termijn maken we goede plannen. Een masterplan 2040 bundelt alle initiatieven en ideeën op dat gebied. Circulaire economie krijgt een plek in dat plan, net als biodiversiteit en groenvisie. Dat zijn belangrijke innovaties om Hoorn, Zwaag en Blokker te veranderen in een innovatieve, duurzame samenleving. Grote plannen, maar daar schrikken we niet voor terug. Samen gaan we deze klus klaren!