Wat moet je doen als je als huiseigenaar graag zonnepanelen wilt, maar je dak is niet geschikt? Of je wilt met je buren investeren in een gezamenlijke aardwarmtepomp? Bewoners kunnen samen zoeken naar collectieve voorzieningen. Een energiecoöperatie van bewoners helpt hen daarbij.  GroenLinks vraagt in een motie aan de raad om budget te vinden om zo’n energiecoöperatie in Hoorn op te zetten. 

Raadslid Christine Ravenhorst is betrokken bij het initiatief in het Venenlaankwartier, waarbij bewoners samen hun huizen duurzamer willen maken.  Tachtig buren zijn benaderd om mee te doen, veertien hebben isolatiemaatregelen genomen en vijf hebben zonnepanelen op het dak gelegd. “Maar niet alle daken bleken geschikt voor zonnepanelen,” vertelt Christine. “Een aantal buren heeft nu het Zonne-Initiatief Hoorn opgericht, Zij onderzoeken of het dak van de brandweerkazerne  gebruikt kan worden voor zonnepanelen van bewoners in het Venenlaankwartier en de binnenstad. Dat blijkt administratief en juridisch nogal wat voeten in de aarde te hebben.“

Milieuvriendelijk initiatief

De gezamenlijke aanpak van de Venenlaanbewoners is een prachtig initiatief, dat op andere plekken in Hoorn kan worden herhaald. Zo’n energiecoöperatie heeft wel een beetje hulp nodig in  de opstartfase. “Het gaat dan om promotie, administratie en andere arbeidsuren,” licht Christine toe. “Dat is een flinke tijdsinvestering. Als je die verhaalt op de deelnemende huiseigenaren, neemt het rendement van de investering af, waardoor het voor mensen minder lucratief wordt om mee te doen.”

Opstartfase financieel ondersteunen

In een motie vraagt Christine aan de raad van Hoorn om ermee in te stemmen, die opstartfase van een Hoornse Energiecoöperatie te ondersteunen vanuit het programma Puur Hoorn, het duurzaamheidsproject dat streeft naar een klimaatneutrale stad. Deze motie is dinsdag 25 oktober ingediend.