Een meerderheid van de Hoornse gemeenteraad heeft op 24 november besloten om een experiment in gang te zetten om de regels van de Participatiewet op een aantal punten te versoepelen. Ook voor het bijverdienen naast de bijstandsuitkering willen de fracties van GroenLinks, SP, PvdA, D66 en HOP in de loop van 2017 een voorstel zien van WerkSaam.
Een meerderheid in de Tweede Kamer nam op 3 november een motie aan waarin ruimte komt voor gemeenten om te experimenteren om minder regels toe te passen bij de uitvoering van de Participatiewet. Daarnaast komt er meer ruimte voor bijstandsgerechtigden om bij te verdienen naast hun uitkering.
Minder regels
De experimenten met minder regels maakt het voor uitkeringsgerechtigden gemakkelijker om onbetaalde activiteiten te verrichten. Binnen de Participatiewet moeten gemeenten er streng op toezien dat mensen met een bijstandsuitkering geen activiteiten doen die concurrerend kunnen zijn op de arbeidsmarkt. Daardoor valt veel vrijwilligerswerk af, maar ook het oppassen van grootouders over hun kleinkinderen wordt als concurrerend gezien. Met het gevolg dat bijstandsgerechtigden steeds meer gedwongen worden stil thuis te zitten. En het was juist de bedoeling van de Participatiewet dat mensen naar eigen vermogen zouden gaan bijdragen aan de samenleving.
Experiment
De experimenten met meer bijverdienen maken het vooral voor startende ondernemers makkelijker om ervaring op te doen met bedrijfsmatige activiteiten. Bij WerkSaam worden hier al kleine experimenten mee gedaan.
De motie van de Tweede Kamer heeft vooral betrekking op experimenten bij vier grote gemeenten. Hoorn wil de ervaringen met deze experimenten meenemen in de eigen experimenten. Vandaar dat niet direct wordt begonnen met de experimenten, maar pas in de loop van 2017.