Geen kunst of cultuur meer in je klas. Ver weg wonen van centra voor kunst of cultuur. Voor veel Noord-Hollandse kinderen is dit na volgend jaar een feit. Noord-Holland is straks de enige (!) provincie die niets meer doet aan cultuur op school. GroenLinks vindt die bezuinigingen op cultuur door dit College van Gedeputeerde Staten desastreus.
Waar gaat het om? ‘Cultuureducatie met Kwaliteit’ helpt basisscholen om voor elke klas een programma op maat te maken; muziek, theater, beeldende kunst, erfgoed etc. Kunstencentra bieden ondersteuning; advies en een website met het aanbod van cultuureducatieprogramma's en actuele thema’s. Handig voor de leerkrachten, want die hebben al zoveel te doen dat het lastig is om zelf van alles te bedenken. Plein C. van de Cultuurcompagnie helpt dus laagdrempelig én gedreven. De Provincie betaalt maar een klein deel van het totale budget, namelijk 250.000€ van de jaarlijkse kosten van 1,5 miljoen. De rest wordt betaald door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de deelnemende gemeenten.
Als de Provincie haar bijdrage in 2016 stopt vervalt ook de 760.000 van het Fonds. Dus kom op zeg! De kinderen in 26 Noord-Hollandse gemeenten worden nu de dupe van een provincie die haar afspraken niet nakomt. Dat noemen wij gewoon onbehoorlijk bestuur! GroenLinks wil het programma in 2016 in elk geval voortzetten.
Jan-Jaap Knol, directeur van het Fonds voor Cultuurparticipatie: "Het gaat om een 50/50-regeling tussen het Fonds en de Provincie/Gemeenten. Als de ene helft niet meer betaald wordt, gaat de andere helft ook niet door. Als de gemeenten het aandeel van de Provincie overnemen, is er niets aan de hand. Maar welke Noord-Hollandse gemeente kan in deze tijd van bezuinigingen dit gat vullen?”
Een rondje langs gemeenteraadsleden laat zien dat dat extra geld er niet is. Daphne Huysse uit Haarlem: “Hiervan worden kinderen de dupe, en ook organisaties, zoals Hart en het Wereld KinderTheater. Afgelopen jaar stond het water hen al aan de lippen. Extra geld beschikbaar krijgen is totaal niet mogelijk, want er komt al zoveel op gemeentes af, met steeds minder geld erbij.” Paul Laport: "In Zaanstad is de afgelopen jaren fors bezuinigd op de culturele sector. Gelukkig heeft het Zaanse college wel geld uitgetrokken voor Cultuureducatie met kwaliteit. Door de bezuiniging van de provincie komt dat op losse schroeven te staan. Ontzettend jammer dat juist kinderen niet meer van cultuur mogen genieten. En een nieuwe klap voor de culturele organisaties die zich ervoor inzetten." Ook Christine Ravenhorst uit Hoorn vindt de bezuiniging bij de Provincie onverantwoordelijk: "Gemeenten kunnen het gat niet opvullen. Het is overal erg krap. In West-Friesland werken zeven gemeenten samen. Stoppen zou toch zonde zijn van al die speelse programma's in het basisonderwijs?"
Stoppen betekent ook geld weggooien, zegt Cultuuravontuur uit Castricum: “Als de provincie stopt kan het werk van drie jaar niet worden afgemaakt. Een groot deel van die inzet voor en door leerkrachten om de kwaliteit van cultuuronderwijs te verbeteren is dan voor niets geweest. We zijn ook gedupeerd door het opheffen van Plein C. Zij zijn onmisbaar voor de ontwikkeling van cultuuronderwijs in Noord-Holland”.
Bij GroenLinks willen we dit echt anders. Wij vinden het belangrijk dat kinderen al op school met kunst en cultuur in aanraking komen. Het gaat om spel en creativiteit, waar veel kinderen buiten school weinig van meekrijgen. Niet iedereen woont in de grote stad of heeft er het geld voor over. Cultuureducatie mag niet het kind van de rekening worden!
Alwin Hietbrink, lijsttrekker GroenLinks Noord-Holland
Antoinette Tanja, Statenlid GroenLinks Noord-Holland
Vera Dalm, kandidaat Statenlid GroenLinks Noord-Holland