Bezuinigen zonder pijn is niet meer mogelijk, de gevolgen van de eerdere bezuinigingen worden steeds beter zichtbaar. In de bespreking van de Hoornse begroting voor 2015 maakte fractievoorzitter Jos Kamminga het duidelijk: de financiële situatie van de stad is zorgelijk. Lichtpunten: PUUR Hoorn staat stevig, de samenwerking met metropool Amsterdam is belangrijk want daar is het economisch te doen. Kamminga ziet dat er hard wordt gewerkt om geld beter en slimmer in te zetten. Bovendien droomt hij van een levendige, autoluwe binnenstad in 2035.
De integrale bespreking van de begroting 2015 door de raad is terug te zien via de website van gemeente Hoorn, de uitgesproken beschouwing door fractievoorzitter Jos Kamminga is hieronder weergegeven.
Beste inwoners van Hoorn, Raad en college van burgemeester en wethouders,
Wij hebben het vandaag over de begroting van 2015. Dat voelt gek. Ebola maakt veel slachtoffers in Afrika en dreigt wereldwijd een probleem te worden. Op veel plekken wordt er gevochten. Nederlandse troepen vechten in Irak. Grote groepen mensen zijn op de vlucht omdat ze thuis niet veilig zijn.
De problemen waar wij, de inwoners van Hoorn, voor staan zijn van een andere orde. In 2014 is er veel gebeurd. Er waren gemeenteraadsverkiezingen en GroenLinks is na een periode van afwezigheid weer vertegenwoordigd in het dagelijks bestuur van de stad.
U heeft zich uitgesproken over een heet hangijzer: ja of nee een autotunnel bouwen. Na de verkiezingen was er een meerderheid tegen het bouwen van een autotunnel. We hebben afgesproken dat we de autotunnel nu niet bouwen.
Laag weerstandsvermogen
De financiële situatie is zorgelijk. Het weerstandsvermogen is laag en de risico’s van Bangert en Oosterpolder en het Zevenhuis zijn groot. Worden er geen woningen en bedrijfsterreinen verkocht, dan verwachten wij de komende jaren meer financiële tegenvallers die zwaar op de begroting gaan drukken. Ondanks grote inspanningen en geld dat gereserveerd is, zien wij ook op het punt van decentralisaties financiële risico’s. Tegen de mensen die zorg nodig hebben kunnen we immers niet zeggen: de pot is leeg, komt u 1 januari nog maar eens terug. Vakbonden houden rekening met ontslagen in de zorg, een sector waar van oudsher veel West-Friezen in werkzaam zijn. Ook die ontwikkeling kan zwaar op de gemeentebegroting gaan drukken.
Bezuinigen zonder pijn is niet meer mogelijk. De effecten van eerdere bezuinigingen worden steeds beter zichtbaar. Ik geef een paar voorbeelden. Onderhoud van het groen en bestrating is van een lager niveau. Bij het natuureducatiecentrum Mak Blokweer zijn de bezuinigingen hard aan gekomen. De organisatie zag zich gedwongen om mensen te ontslaan en houdt ternauwernood het hoofd boven water. Wat kunt u als college doen om deze organisatie te ondersteunen in deze moeilijke tijd?
Besparen met duurzaamheid
PUUR Hoorn is een sterk merk. Het is goed om te zien dat het belang van duurzaamheid door steeds meer mensen in de stad gezien wordt. Beter zonnepanelen op je dak dan geld op je spaarrekening. Geld verdienen of besparen met duurzaamheid, we zien het graag. Wat betreft GroenLinks extra aandacht bij duurzaamheidsmaatregelen voor de minima in onze stad. € 50,- per maand besparen op je energierekening is goed voor het milieu, maar ook nog eens reuzesociaal.
We regelen steeds meer zaken met andere gemeenten. In deze gemeenschappelijke regelingen werken colleges en ambtenaren van de verschillende gemeenten samen. Dat is goed. Wij vinden het vreemd dat de besluitvorming van de verschillende gemeenteraden niet op elkaar is afgestemd. Dat moet beter. De eerste stappen zijn hierin gezet. GroenLinks heeft een voorstel om dit te verbeteren. Wij dienen hier een motie over in.
Emancipatie en de participatiesamenleving
Wij voorzien een probleem bij de invoering van de participatiesamenleving. Met de geplande overheveling van jeugdzorg- en thuiszorgtaken naar de gemeenten, hevelt de overheid in de praktijk zorgtaken over naar vrouwen. Wij vinden dat een slechte ontwikkeling. De keerzijde van voorzieningen die het leven makkelijker moeten maken, zoals recht op deeltijdwerk, ouderschapsverlof en schooltijdbanen, is dat ze veel meer door vrouwen dan door mannen worden gebruikt. Ze bevorderen de arbeidsparticipatie van vrouwen zeer. Maar het zijn vaak geen voltijd banen. Daardoor komen mantelzorgtaken sneller op de schouders van vrouwen terecht.
In de wet maatschappelijke ondersteuning staat dat de gemeente de belangen en draagkracht van de mantelzorger mee moet wegen. Vrouwen zijn natuurlijk vrij om nee te zeggen tegen een verzoek om iets te doen voor ouders en buren, maar makkelijk is dat niet. Iedereen hier zal vinden dat de last van de participatiesamenleving gelijk over mannen en vrouwen verdeeld moet worden. Wij roepen het college op om in regelgeving en uitvoering toe te zien op gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Graag een reactie van de wethouder.
Vooruitlopend op de overheveling van de jeugdzorgtaken naar de gemeente gaat u een stresstest uitvoeren om te zien of de organisatie er klaar voor is. De uitkomst van deze test gaat de raad van Hoorn helpen bij haar controlerende taak. Is het college van plan om ook bij ander decentralisaties een stresstest uit te voeren? Graag een reactie van het college.
Het realiseren van Integrale Kind Centra is een van de ambities van deze coalitie. Het budget is deze periode beperkt. Graag horen wij van de wethouder hoe hij dit slim en effectief gaat inzetten?
Hoorn en de regio
Waren voorheen de waterwegen bepalend voor economisch succes, nu zijn openbaar vervoer en autowegen de routes waar langs economische welvaart zich beweegt. In de stadsregio Amsterdam is het economisch te doen. Er wonen 1.5 miljoen mensen.
- Amsterdam 800.000
- Zaanstreek 158.000
- Waterland 166.000 (inclusie Purmerend )
- Hoorn 71.888
Wist u dat Schiphol - Hoorn 45 minuten is met de trein? Het is van het stadhuis Hoorn naar het stadhuis van Amsterdam 33 minuten met een elektrische auto. Veel van onze inwoners werken of studeren in de stadsregio Amsterdam. We lezen dat het college meer samenwerking wil zoeken met de metropool regio Amsterdam. Graag horen wij wat de plannen hiervoor zijn en hoe die arbeidsplaatsen voor Hoorn kunnen opleveren. Graag een reactie van de wethouder.
De binnenstad van Hoorn
28 Oktober 2035. Vandaag schijnt de zon. Arm in arm wandel ik met mijn lief de stad in. We zwaaien naar Roger, een krasse knar die op een terras aan het Kerkplein zit. Over het Gouw, een van de fietsstraten, lopen we naar het Veliusplein. Gezellig die terrasjes. De bewoners en ondernemers kwamen zelf met een plan om het plein in te richten, nu alweer 15 jaar terug. Aan het Dal staan een aantal transportfietsen bij de ingang van de ondergrondse Van Veldhuizen fietsparkeergarage. Op de Veemarkt ruikt het heerlijk. Er staan verschillende kramen met West-Friese waar, de toko en de traiteur met Indiaas eten. Toeristen komen massaal naar deze grote versmarkt in de open lucht. Sinds het project ‘Pleinen zonder auto’s’ nu twintig jaar geleden is gestart, komen mensen graag in Hoorn.
GroenLinks vind het belangrijk dat de binnenstad meegaat met haar tijd. Daar hoort voor GroenLinks en fietsvriendelijke en autoluwe binnenstad bij. We kijken uit naar de binnenstad-visie.
Vraagtekens
Inwoners van Hoorn, financieel hebben we betere tijden gekend. De perspectieven zijn sober. We zien een begroting waar de meeste rek wel uit is. We zien dat er hard gewerkt wordt om geld beter en slimmer in te zetten. Geld heb je natuurlijk nodig, maar het gaat er nog meer om wat je er mee doet. Grote inspanningen worden geleverd om de nieuwe taken die we moeten uitvoeren goed te regelen. Is het werkelijk te doen voor het geld wat we krijgen van het Rijk? Ik heb er mijn vraagtekens bij.