Jasper Blom is sinds zeven maanden directeur van het wetenschappelijke bureau van GroenLinks, Bureau De Helling. Samen met Bram van Ojik en Bas Eickhout is hij bezig met het schrijven van een uitgebreide essay over groene economie. Het doel hiervan is duidelijk maken dat GroenLinks als politieke partij een duidelijke visie heeft wat betreft de inrichting van onze economie, wat daarbij komt kijken en wat eraan veranderd moet worden om onze maatschappij zo groen mogelijk te maken. Aangezien het essay nog niet af is, verwelkomt Jasper elke input wat betreft dit onderwerp van een ieder die daar een aanvulling op kan geven.
Hieronder een beknopte samenvatting van zijn voordracht:

De visie van GroenLinks op de groene economie is onder te verdelen in drie pilaren: beprijzen (de vervuiler betaalt), normering (regulering van regels en wetten) en groene industriepolitiek (de omvang en de samenstelling van de nationale industrie beïnvloeden en deze stimuleren een groener beleid te hanteren).

Beprijzen: Vervuil je meer, betaal je meer. Het is niet nodig de huidige belastingen te verhogen, maar laten we ze anders verdelen. Als je er als consument voor kiest milieuvervuilende producten te gebruiken, dan betaal je meer dan de consument die kiest voor een verantwoorde levenswijze. Groene keuzes moeten beloond worden. GroenLinks vindt dat verantwoorde producten goedkoper zouden moeten zijn dan producten die dat niet zijn. Het prijsverschil is nu te groot. Met andere woorden: raak de consument in zijn portemonnee. Op deze manier zal de consument veel sneller de keuze maken verantwoorde producten te kopen en milieuvervuilend handelen vermijden. Tegelijkertijd geef je als overheid de duidelijke boodschap dat verantwoorde producten ‘goed’ zijn. 

Normering: Het blijft een terugkerende discussie: vrije markt of reguleren? Een echt ‘vrije’ markt is een illusie; het heeft nooit bestaan en het kan ook niet bestaan. Er is altijd een institutionele context, m.a.w.: er zijn altijd regels en kaders, anders zou er chaos ontstaan. Markten worden altijd gereguleerd. Met welke regels en kaders dat gebeurt,  is een politieke keuze. GroenLinks kiest voor beleid dat burgers en bedrijven stimuleert een echt groene maatschappij te verwezenlijken. Natuurlijk gaat dat niet van de ene op de andere dag. Het is niet redelijk van een ondernemer te verwachten dat hij zijn beleid ineens totaal omgooit. Dit vergt vaak investeringen die niet iedereen zomaar kan doen. De overheid moet daar een begeleidende en faciliterende rol bij spelen.   

Groene industriepolitiek:  Een groenere wereld begint bij jezelf. Maar we moeten de invloed van de multinationals niet onderschatten. Zij beslissen immers voor ons welke producten op de markt worden gebracht. Industriepolitiek houdt in dat je als overheid keuzes maakt in welke industriële bedrijvigheid je ondersteunt en faciliteert. GroenLinks vindt dat we de keuze moeten durven maken om afstand te nemen van vervuilende multinationals wanneer deze hun onverantwoorde beleid niet aanpassen. Wanneer deze grote bedrijven ombuigen naar een groener beleid zal dat onder andere een enorme invloed hebben op de bewustwording van de consument. Er is veel wantrouwen ten aanzien van grote bedrijven, omdat er vaak sprake is van greenwashing (net doen alsof je een groen beleid hebt). Gelukkig zijn verschillende grote bedrijven al wel degelijk bezig met het uitvoeren van een echt groener beleid. GroenLinks wil dat de overheid voorrang geeft aan dit type bedrijven.                                       

Een duidelijk verhaal dus, met een heldere visie die goed aansluit op de huidige maatschappelijke werkelijkheid en realistische doelen voor ogen heeft.

Samen. GroenLinks.