Het college van B&W in Hoorn is voornemens de gaten in het mobiele netwerk te dichten. Het zou gaan om zes tot zeven locaties, met name in woonwijken met een lage bebouwing.
Het college wil binnenkort het probleem bespreken met de werkgroep UMTS Hoorn, die onder anderen bestaat uit vertegenwoordigers van diverse wijkoverlegorganen. Verder geeft het college aan dit proces zorgvuldig te willen uitvoeren in overleg met de wijkoverlegorganen, bewoners en partners als IntermarisHoeksteen.
GroenLinks is verheugd dat het college zorgvuldig wilt handelen door goed overleg met de diverse instanties. Echter heeft GroenLinks het gevoel dat de raad buitenspel staat.
Daarom hebben zij samen met PvdA, CDA en fractie Tonnaer vragen gesteld aan het college.


Bovenstaande brengt ons op de volgende vragen:

1. Houdt u vast aan de raadsuitspraak van maart 2005 dat het voorzorgprincipe leidend zou moeten zijn bij plaatsing zendmasten en dus niet de wensen van de providers. Zo nee, welke zwaarwegende redenen heeft u daar voor.

2. In het vorige college is met de raad een afspraak gemaakt dat in woongebieden geen zendmasten worden geplaatst. Blijft dit beleid in stand?

3. Welke rol is hier weggelegd voor de GGD? Kan de GGD bijvoorbeeld monitoren of er de laatste jaren gezondheidseffecten zijn opgetreden bij die mensen die dichtbij zendmasten

wonen?

4. Wilt u ons de garantie geven dat eventuele nieuw te plaatsen zendmasten pas geplaatst worden dan nadat een eventueel nieuwe beleidsnotitie door de raad is vastgesteld? Zo nee, waarom niet?

5. Wij lezen in uw persbericht dat u het Antennebureau gevraagd heeft om metingen te doen naar de mate van straling in bepaalde buurten. Om welke zendmasten gaat het? Worden deze resultaten ook bekend gemaakt? Zo nee, waarom niet?

6. Is het college bereid om in het beleid ook op te nemen dat zendmasten zo geplaatst worden dat blootstelling voor mensen wordt geminimaliseerd, zoals ook in Tilburg en Breda gebeurt?

7. Is het college ook bereid met de providers in onderhandeling te gaan om de veldsterkten naar beneden te brengen? Ook in landen als België, Italië en Oostenrijk, waar de veldsterkte vele malen minder is dan in Nederland, kan namelijk toch goed gebruik gemaakt worden van mobiele telefonie.