In 2007 volgen weer moties: over voortgang IHO-VO (huidige situatie met 4 locaties avo/wo en 2 locaties voor vmbo in stand houden), inventarisatie om CO2-uitstoot te verminderen i.s.m. Milieudienst Westfriesland (n.a.v. film An Inconvenient Truth), oproep aan B&W dat alle Hoornse ambtenaren alle huwelijke sluiten (ook die tussen 2 personen van dezelfde sekse), oproep voor autoloze zondag op 16 september en zorgen over plaatsing UMTS-masten.
Er volgen artikel 43 vragen over rigoureuze bomenkap Schellinkhouterdijk, indicatiestelling van gemeente voor thuiszorg waardoor veel cliënten hun vaste hulp kwijtraken, problematische huisvesting Poolse werknemers.
Bij de Algemene Beschouwingen gaat de fractie in op budget voor jongerengemeenteraad en kindergemeenteraad en verbetering geluidswal A7 (hierover is in de raad in 2008 ook een presentatie van OLGW over geluidsoverlast van A7).
Raadsleden weten ook de Tweede Kamer te vinden. Harry Bakker schrijft brief aan alle fracties met een oproep voor generaal pardon voor ama’s (minderjarige asielzoekers) die reeds 2 jaar in Nederland verblijven. Op 3 april 2007 volgt een raad-brede motie om het college op te roepen er bij regering aan te dringen om amv-ers binnen 1 jaar duidelijkheid te verschaffen over hun verblijf in Nederland, een regeling te treffen voor amv-ers die al langer dan 1 jaar in Nederland verblijven en deze motie kenbaar te maken aan alle gemeenten in Nederland.
Ook Jos Kamminga neemt contact op met Tweede Kamer fractie over zorg-indicatiestelling. Hij krijgt van Jesse Klaver antwoord dat de fractie er werk van gaat maken.
In oktober wordt door zeer actieve Bomenwerkgroep een Initiatiefvoorstel o.l.v. Patricia Kusters ingediend: een Bomenbeleidsplan als aanvulling op het Groenbeleidplan uit 2004 (dit wordt uiteindelijk pas serieus in 2009 opgepakt door het college). Als voorbeeld volgt een oproep van bewoners om te Kappen met kappen (o.a. het protest tegen kappen van monumentale Tulpenboom binnenplein Missiehuis).
In 2008 wordt in wijkcentrum De Schoor een start gemaakt met werkgroepen o.l.v. van 1 fractielid: fairtrade/millennium (Harry Bakker), bomen/groen/milieu (Patricia Kusters) , wmo/participatie (Annemarie Ponte), fietsen/verkeer/vervoer (Peter Manshanden).
De steunfractieleden zijn inmiddels Samir Bashara, Jouke Bakker, Andries de Jong, Jurrien Tolsma.
Het GroenLinks regio-overleg is ook actief over Westfrisiaweg, bedrijfsterreinen, landschap, WMO, stageloket, herindeling WF, regionale samenwerking zoals regionaal bestuur.
De fractie strooit in 2008 weer met moties: over besteding van Aboutalebgelden voor kansarme kinderen, voor kwartiermaker Museumstoomtram met bedrijfsplan, oproep zorgen voor liften bij NS-brug, over besteding van 1 miljoen WEB-middelen die nog op de plank blijft liggen, ontwikkeling bedrijventerrein ’t Zevenhuis moet duurzaam en klimaatneutraal worden, voor behoud van sociaal raadsliedenwerk, in Hoorn op 5 voortaan de inbreng van raadsleden publiceren (initiatiefvoorstellen, moties, amendementen, artikelvragen), fietsuitgifte bij stations en industrie-kantoorterreinen, doorstroming busverbindingen verbeteren, regie voeren over locaties voor kinderopvang.
Het jaar 2009 start met een roerige ALV op 9 febr. Bij het punt Jeugd & Alcohol geeft de fractie aan dat GroenLinks tegen horeca-binnenkomtijd van 00.00 is. Crisis in het college wat dreigt op te stappen. Ook burgemeester-crisis dreigde. PvdA en GroenLinks deden water bij de wijn. Echter VOCH zat dwars en het college viel. Formateur ging aan de slag, VOCH draaide bij. De coalitie bleef. Maar vier dagen later stapte VOCH toch uit college. Jan de Boer neemt portefeuille Milieu over en geeft daarnaast ook zijn succes weer: armoedebeleid gericht op kinderen, taalmaatjes is succes, samenwerking OpMaat en Rentree van de grond gekomen, het jaar 2009 wordt jaar van Duurzaamheid.
Verder maakt de fractie zich weer druk over: een Bomen-effectrapportage voor ieder ruimtelijk project en het vastleggen van beeldbepalende bomen, verlichting uit op de 5e Nacht van de Nacht, stoppen met gif Round Up, zorg over bezuinigingen op AWBZ bij overheveling naar WMO, onder het motto GroenLinks kan het dak op een onderzoek subsidieregeling van groene daken.
Ook is de fractie het actievoeren niet verleerd: bij Intermaris wordt een taart aangeboden in vorm van A-energielabel als teken van duurzame herstructurering van wijken in Hoorn.
Bij Kadernota 2009 worden de zegeningen geteld van GroenLinks: de duurzame ambities van het college, ga zo door in een volgende groene periode wat betreft inkoop en aanbestedingen, verlichting, bomenbeleid, klimaatvisie. En tot slot de Programmabegroting voor 2010: in deze tijd van kredietcrisis en economische recessie kan je met Ledlampen behoorlijk besparen, reserveringen voor Westfriesiaweg en Hoornse Poort dreigen met elkaar in conflict te komen, Nuon gelden voor Duurzaamheidsfonds reserveren, helaas is Fietsnota weer uitgesteld.
Bij de start van deze periode in september 2006 heeft Johan Goossens een teamtraining voor fractie GroenLinks verzorgd.
Tussentijds is het nieuwe bestuur aangetreden: Samir Bashara (vz en regio), Kees Geljon (fin), Jouke Bakker (camp. en website), Jurrien Tolsma (secr), Jos Kamminga (lid, maar wordt raadslid omdat Annemarie vertrekt als raadslid).
En reeds in december 2008 is de fractie bijeen in Huis Verloren om de Koers naar 2010 uit te stippelen.
Er waren in deze periode ook nog de volgende verkiezingen met de volgende uitslag voor GroenLinks in Hoorn:
2006 op 22 november Tweede Kamer (5,35%, 2160 stemmen).
Landelijk 4,6%, Femke Halsema lijsttrekker, van 8 naar 7 zetels
2007 0p 7 maart Provinciale Staten (6,82%, 1472 stemmen).
Landelijk 6,15%, Provincie Noord Holland 9,68%, van 8 naar 5 zetels
2009 op 4 juni Europees Parlement (10,7%, 1853 stemmen).
Landelijk 8,87%, Provincie Noord Holland 12,34%, van 2 naar 3 zetels