Wist je dat de kledingindustrie vervuilender is dan alle lucht- en scheepvaart bij elkaar? We gooien alleen al in Nederland ruim 135 miljoen kilo textiel weg. Bovendien is het maken van nieuwe kleding allesbehalve duurzaam: voor één nieuw T-shirt is maar liefst 2700 liter water nodig. Des te meer reden om minder nieuwe kledingstukken te kopen. Maar wat als je een scheur in je broek hebt, of een gat in je trui? Niet weggooien, maar repareren is de boodschap van het Reparatiepunt.
Op 26 mei vindt het Reparatiepunt van 14:00 tot 17:00 in Kunstkantoor Bild plaats. Wie een kledingstuk met een beschadiging heeft, kan hiermee terecht bij Bild. Met behulp van Susanne Edam, afgestudeerd in Fine Arts & Textile aan de Gerrit Rietveld Academie, leer je je eigen kledingstuk repareren. Zodat je niet alleen nog langer kunt genieten van je kloffie, maar ook later de levensduur van je kleding zelf kunt verlengen.
Zelf je kleding kunnen repareren brengt verschillende voordelen met zich mee, aldus de organisatoren. “Wat je niet wegdoet, hoef je ook niet opnieuw te kopen. Dat is niet alleen heel erg goed voor het milieu, maar ook je portemonnee.” Raadslid Joyce Beuken liep al langer met het idee om iets met kledingreparatie te gaan doen. “Maar ik ben zelf vreselijk onhandig. Ik kan net aan een sok stoppen. Ik vertelde anderen over m’n plan om een repaircafé op te zetten. Zo kwam ik uiteindelijk terecht bij Susanne Kunstkantoor Bild. We spraken af en ze was meteen razend enthousiast.” Edam leerde aan de Rietveld Academie alles over textielbewerking, evenals de modeindustrie. “Het repareren van een gaatje is zoveel minder werk dan de totale productie van een nieuw kledingstuk. Het enige is dat je het zélf moet oplossen. We zijn, met de gewenning aan goedkope wegwerpketens, vergeten dat we dat kunnen.”
Heb je zelf een beschadigd kledingstuk dat gered mag worden, of wil je meer te weten wilt komen over de kledingreparatie? Loop op vrijdag 26 mei binnen tussen 14:00 en 17:00 in Kunstkantoor Bild op Nieuwsteeg 59 in Hoorn.