Wethouder Samir Bashara wenst iedereen een gouden 2016 toe. In zijn nieuwjaarsboodschap vertelt hij hoe hij kijkt naar de doelstelling om Hoorn binnen 25 jaar klimaatneutraal te maken, naar de ontwikkeling van voorzieningen voor kinderen in de stad en de democratie. 'Houd het hart warm en het hoofd koel' is daarbij zijn motto. 

‘Houd het hart warm en het hoofd koel.’

Zo luidde het korte advies dat een oudgediende mij zo’n anderhalf jaar geleden gaf, vlak voordat ik aantrad.

Ik heb het altijd al een mooie formule gevonden. Maar de afgelopen anderhalf jaar heeft het nog verder aan betekenis gewonnen. Het vat namelijk precies samen wat m.i. het leidende motief moet zijn, in de politiek en in het (openbaar) bestuur. Het anker waaraan ik alles wat ik doe steeds wil blijven leggen; neem besluiten altijd weloverwogen en koel beredeneerd, maar neem ze met een warm hart. Voor het welzijn van mensen, voor de ontwikkeling van de stad en voor een betere wereld.

Ook in 2016.

En nee, dat is niet altijd eenvoudig. Soms zijn het hart en het hoofd met elkaar in strijd (nog daargelaten wat er gebeurt wanneer de onderbuik zich meldt). Soms is het combineren van ‘de goede dingen doen’ en ‘de dingen goed doen’ best een uitdaging. En soms worden er ook gewoon domweg fouten gemaakt. Want waar gewerkt wordt, gebeurt dat.

En er wordt gewerkt. Er wordt keihard gewerkt. In de stad én in het stadhuis. Dag in, dag uit; voor die mensen, voor die stad en voor de wereld.

Ook in 2016 wordt gewerkt aan die ambitieuze doelstelling om Hoorn binnen 25 jaar klimaatneutraal te krijgen. We gaan verder met de ‘winning horses’ uit Puur Hoorn 2.0. De uitermate succesvolle wijkenaanpak; de bijzonder effectieve duurzaamheidsleningen; de initiatievenpot die er al zo vaak voor zorgde dat goede ideeën konden slagen; en zoveel meer. We gaan 745 zonnepanelen installeren op maatschappelijk vastgoed, goed voor 175.000 kWu aan energie en 105 ton (105.000 kilogram) aan Co2-reductie. Een geweldige stap, die niettemin zou verbleken bij de zonneweide à 23.500 panelen, waar wij samen met de gemeente Koggenland voor strijden bij de provincie. Lang leek het een dood paard, maar kort voor de jaarwisseling kwam er - dankzij aanhoudende inzet - tóch beweging in het dossier.

Ook in 2016 wordt vol ingezet op de ontwikkeling van de voorzieningen voor de állerbelangrijkste inwoners van Hoorn: onze kinderen.

Een bloemlezing:

  • De harmonisatie van voor- en vroegschoolse voorzieningen
  • Beleid op multifunctionele huisvesting van kindvoorzieningen
  • Een structurele systematiek voor huisvesting primair onderwijs
  • Een visie op het integraal kindcentrum (IKC) in Hoorn
  • Minimaal één concreet IKC in Hoorn
  • De steeds sterker wordende samenwerking van alle kind-organisaties
  • Optimalisering van de aansluiting tussen onderwijs en zorg
  • Verdere ontwikkeling van het HBO-onderwijs in onze regio

Bijvoorbeeld.

Ook in 2016 koesteren we onze democratie. Overal ter wereld, óók dichtbij huis, staat die onder druk. Meer dan ooit reden om onze rechtstaat, onze democratische grondrechten en onze vrijheid te vieren. Op 5 mei vindt alweer het tweede VRIJ-festival plaats, waar we dat samen doen. En we werken verder aan onze Democratische Stad. Door zichtbaar en benaderbaar te zijn. Door een doorwrocht programma te ontwikkelen. Door onze processen zo transparant mogelijk in te richten. Door mensen in hun kracht te zetten en échte inspraak te geven. Inspirerend is bijvoorbeeld het vormingsproces van de aankomende Binnenstadsvisie. Zóveel mensen die hun betrokkenheid toonden. Zóveel mensen met zóveel goede ideeën. Zóveel visie op de toekomst van onze historische stad. Inspirerend zijn ook de stadsspreekuren die ik sinds de zomer houd en waar al zoveel begeesterde mensen aanschoven, die allemaal uiteindelijk datzelfde credo uitdroegen:

‘Houd het hart warm en het hoofd koel.’

En dan voel je wederom dat we samen goud in handen hebben.

Ik wens u een bijzonder inspirerend en een massief gouden 2016 toe.

Wethouder Samir Bashara