Het Uitvoeringsplan Huisvesting Onderwijs Hoorn is unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Wethouder Samir Bashara en GroenLinks-raadslid Christine Ravenhorst: “Dit is een grote stap voorwaarts.”

Het Uitvoeringsplan Huisvesting Onderwijs Hoorn is een vernieuwend plan. “Het bijzondere is dat de onderwijspartners gezamenlijk tot een prioriteitenlijst zijn gekomen,” zegt wethouder Samir Bashara. “Op die lijst is vastgelegd waar, hoe en in welke volgorde we gaan investeren in huisvesting. Alle schoolbesturen staan achter dit plan. Dat is enorm waardevol omdat we alleen met breed draagvlak de grote stappen kunnen zetten die in het plan beschreven staan.”

Landelijke koplopers

Ook is Samir heel blij met de IKC (Integraal Kind Centra)-ontwikkeling die in het plan geborgd is: “Hoorn behoort inmiddels tot de landelijke koplopers als het gaat om de ontwikkeling van Integrale Kind Centra. En dat hebben we onder meer te danken aan het enthousiasme in het onderwijsveld.” Het IKC is een integrale, pedagogische voorziening waarin het kind centraal staat. Ieder kind krijgt daar maximale ontwikkelkansen. Onder andere vanwege de doorlopende ontwikkelingslijn is dat binnen het IKC veel beter te realiseren dan op een gewone school.

Trots op de wethouder

Raadslid Ravenhorst is trots op ‘onze’ wethouder. “Hij heeft veel bereikt met dit plan. Niet alleen heeft het onderwijsveld zelf de prioriteiten vastgelegd, maar ik vind het ook belangrijk dat er nu een plan ligt voor de komende twintig jaar. Besluiten over onderwijshuisvesting vinden daardoor niet langer ad-hoc plaats, maar planmatig.”

Vaart maken met IKC

Dankzij het plan kan Hoorn vaart maken met de IKC-ontwikkeling. In de top drie van te realiseren onderwijshuisvesting zijn er twee een IKC. Met als eerste prioriteit een IKEC (Integraal kind- en expertisecentrum) waarbij al het speciaal onderwijs is gebundeld in één pand, als voorziening op locatie voor specifieke doelgroep en als outreachend expertisecentrum ter ondersteuning van het regulier onderwijs. Christine is blij met het hoge ontwikkeltempo: “Wat mij betreft mag het allemaal vandaag nog. Juist doordat er in IKC's betere aandacht kan worden besteed aan kinderen die moeite hebben om mee te komen, ben ik ervan overtuigd dat IKC meer ontwikkelkansen biedt voor álle kinderen.”