PvdA, GL en SP stellen het college in de raadsvergadering van 5 juli opnieuw vragen over de zogenaamde kanteling van de WMO. Zij constateren namelijk dat het college een beperking van de toegang tot de WMO heeft ingevoerd, zonder dat de raad hierover besluiten heeft genomen. Bovendien heeft wethouder Ruppert (VOCH) de raad verkeerd geïnformeerd toen hij aangaf dat de kanteling alleen beleidsmatig wordt voorbereid en dat de aanvragen nog niet op de gekantelde manier worden beoordeeld. Een nieuw “gekanteld” aanvraagformulier waarop inwoners een aanvraag voor hulp uit de WMO kunnen invullen, blijkt 1 juli 2010 door het WMO loket van de gemeente Hoorn te zijn ingevoerd.

Kanteling WMO
Het college wil de toegang tot de WMO te beperken om zo kosten te besparen. Het college wil daarom dat voorzieningen niet langer onvoorwaardelijke worden toegekend, maar onder voorwaarden. Zelfredzaamheid moet daarbij centraal staan. Het uiteindelijke doel van het college is om het aantal aanvragen voor gebruik van de WMO terug te brengen. Dit wordt de zogenaamde kanteling van de WMO genoemd.

Beperking WMO ingevoerd zonder besluitvorming van de raad
Over de uitgangspunten van de kanteling en het beperking van de toegang tot voorzieningen op basis van de WMO heeft in de gemeenteraad geen besluitvorming plaatsgevonden. Na vragen van SP, PvdA en GL heeft het college laten weten dat de raad direct na de zomer hierover besluiten voorgelegd zullen worden. Wij constateren nu echter dat deze nieuwe werkwijze zonder dat de raad hierover heeft besloten, al door het college wordt toegepast. Aanvragen voor de WMO worden al langs de gekantelde uitgangspunten beoordeeld in het WMO loket. Per 1 juli is een nieuw gekanteld aanvraagformulier ingevoerd. 

Wethouder Ruppert informeert raad verkeerd
Vier keer stelden SP, PvdA, GL in raadscommissies en gemeenteraad vragen aan wethouder Ruppert over de invoering van de kanteling. De tegenstrijdigheid in de antwoorden is groot. Zo gaf de wethouder op 18 mei en 1 juni aan dat de kanteling was ingevoerd, maar op 15 juni en 29 juni gaf hij aan dat er slechts sprake was van een voorbereiding van de kanteling. Bovendien heeft wethouder Ruppert de raadscommissie aangegeven dat aanvragen in het WMO loket niet volgens de nieuwe werkwijze worden beoordeeld. Dit blijkt nu niet te kloppen.

Vragen tijdens gemeenteraad 5 juli
De onduidelijkheden en tegenstrijdigheden in de informatieverstrekking rond de kanteling van de WMO is ondertussen zo groot, dat PvdA, GL en SP op 5 juli gebruik maken van artikel 44 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad, het zogenaamde verzoek om inlichtingen. Bij een dergelijk verzoek wordt voorgesteld om hierover een apart agendapunt aan de agenda de gemeenteraad toe te voegen.