De binnensteden slibben dicht met auto’s en de files groeien. Toch is meer asfalt niet de oplossing voor het verkeersprobleem. Wat dan wel? De Poort van Hoorn en het stimuleren van openbaar vervoer zijn de sleutels.

De bereikbaarheid van Amsterdam is voor Hoorn van groot belang. Ongeveer een kwart van onze beroepsbevolking, tienduizend mensen, werkt in de Amsterdamse regio. Het verkeer en het milieu zijn erbij gebaat als meer forensen in de trein of bus richting Amsterdam stappen. Aan autoforensen moeten goede alternatieven geboden kunnen worden.

Asfalt is geen oplossing

De komende jaren zal het autoverkeer toenemen. Met het economisch herstel zijn de files terug op de Nederlandse snelwegen. De vraag rijst of nóg meer wegenbouw kan helpen. Miljarden zijn de afgelopen jaren uitgegeven aan het verbreden en aanleggen van nieuwe snelwegen. Maar het lijkt nooit genoeg.

Hoeveel asfalt zou er nodig zijn om het fileprobleem voorgoed de kop in te drukken? Dagblad Trouw legde die vraag voor aan de Loendersloot Groep, een adviesbureau voor verkeer en mobiliteit. Meer asfalt is een slecht plan, zeggen de adviseurs. Het 'wegasfalteren' van files is niet de oplossing voor het mobiliteitsvraagstuk, alleen al vanwege de gevolgen voor de gezondheid en leefbaarheid. Volgens Loendersloot zou er circa 1.200 kilometer extra asfalt nodig zijn. Voor deze mega-operatie zouden de wegenbouwers over twintig jaar nog steeds aan het werk zijn. En dat is volgens de verkeersadviseurs geen goed idee, alleen al omdat de bevolking tegen die tijd weer krimpt. Bovendien zullen uitvindingen als de zelfsturende auto een positief effect hebben op de wegcapaciteit.

Steden slibben dicht

Zonder ingrijpende maatregelen zullen veel Nederlandse steden over vijf jaar tijdens de spits dichtslibben. De chaos zal in elk geval twee keer zo groot zijn als nu, blijkt uit een analyse die het CROW, een platform voor verkeer, vervoer en infrastructuur, in 2016 op verzoek van dagblad Trouw heeft gemaakt. De berekening is gebaseerd op de toename van de vertraging op snelwegen die het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) voor de komende vijf jaar voorspelt.

Als gevolg van de aantrekkende economie en de lage brandstofprijs verwacht het KiM 38 procent meer files op de snelwegen. In de steden verdubbelt de filedruk doordat wegen, kruispunten en rotondes in de spits hier nu vaak al vol zitten. Volgens CROW heeft de focus de afgelopen jaren vooral gelegen op het oplossen van files op de snelwegen, waarbij de bereikbaarheid in de steden minder aandacht kregen. Zelfs wanneer het Rijk, de gemeenten en de provincies nu zouden besluiten om het verwachte probleem met asfalt, tunnels en bruggen te lijf te gaan, heeft dat volgens het CROW maar beperkt effect. De maximale capaciteit van het wegennet in de steden is namelijk al bereikt. De praktijk wijst volgens het CROW uit dat het vervangen van een kruispunt door een tunnel de problemen soms juist verergert, doordat de rij verderop hierdoor zo groeit dat niemand nog een kant op kan.

Poort van Hoorn

Makkelijke oplossingen bestaan niet. Ook de bijdrage die Hoorn kan leveren is beperkt. Maar binnen die beperking is de ontwikkeling van de Poort van Hoorn als vervoers-hub van groot belang en met name het stationsgebied gelegen tussen de spoorlijn en het ziekenhuis.

De recent gepubliceerde plannen voor dit gebied worden door GroenLinks toegejuicht. Als wij meer forensen in de trein willen hebben, dan zal met voortvarendheid een aantal onderdelen versneld tot ontwikkeling gebracht moeten worden:

  • Uitbreiding van de P+R-voorziening door middel van een parkeergarage.
  • Verbetering van de fiets-infrastructuur zodat het station per fiets beter bereikbaar wordt en waarbij de noordzijde van station voorzien wordt van een grote fietsenstalling.
  • Verplaatsing van het busstation naar de noordzijde en het creëren van busroutes die aansluiten op de bestaande busverbindingen richting randstad.
  • In 2018 wordt in Amsterdam de Noord/Zuid lijn (metro) in gebruik genomen. Een aantal locaties met veel werkgelegenheid wordt daardoor vanuit Hoorn voor treinforensen beter bereikbaar. Van NS en Prorail mogen wij verwachten dat zij de komende jaren hun de vervoerscapaciteit van de trein fors gaan opvoeren.