Initiatiefvoorstel Safe Streets gemeente Hoorn

Iedereen moet veilig over straat kunnen, ongeacht kledingkeuze, afkomst, van wie je houdt, of de plek waar je je bevindt in de stad. Hoe logisch dit ook klinkt, helaas blijkt dit nog maar al te vaak niet zo te zijn. Intimidatie, vaak seksueel van aard, is nog steeds een groot probleem in ons land, en dat is niet anders in Hoorn.

GroenLinks heeft, samen met fractie Eenhoorn, een initiatiefvoorstel ingediend omdat wij hier als gemeente meer aandacht aan moeten geven, en ook meer stappen in kunnen zetten. Zowel met betrekking tot de sociale veiligheid, als met de fysieke veiligheid. Gelukkig dacht de hele gemeenteraad er hetzelfde over en is het voorstel unaniem aangenomen!

Het voorstel roept (onder andere) op om als gemeente Hoorn aan te sluiten bij het landelijke initiatief ‘Safe Streets’. “Door ons hierbij aan te sluiten geven wij niet alleen een signaal af naar de buitenwereld maar nadrukkelijk ook onszelf als gemeente de opdracht de veiligheid in de openbare ruimte van onze stad zichtbaarder prioriteit te geven”, aldus raadslid Patricia Kusters.

Mobiliteitsvisie Hoorn 2030, doorkijk 2040

Een onderwerp waar de meningen altijd snel over verdeeld zijn is de mobiliteit in onze compacte stad. Als GroenLinks zetten wij ons al jaren in voor meer en betere voorzieningen voor het langzaam verkeer, versterking van het OV, en een autoluwe binnenstad.

De Mobiliteitsvisie geeft antwoord op de vraag hoe de mobiliteit in Hoorn vormgegeven kan of moet worden, om zo onder andere de ambitie van het ‘Meer stad worden’ te kunnen faciliteren. Randvoorwaarden hierbij zijn veilig, leefbaar, schoon, duurzaam en bereikbaar. Met het nagenoeg unaniem aangenomen voorstel geeft het gemeentebestuur aan de uitgangspunten te onderstrepen.

Fractievoorzitter Roy Drommel: “Dit betekent dat ook de ontwikkeling naar een autoluwe binnenstad, onze langgekoesterde wens, een stap dichterbij is”.
Portefeuillehouder, en GroenLinks wethouder, Samir Bashara heeft dit proces zorgvuldig opgepakt. “Dergelijke inzichten en besluiten gaan niet over één nacht ijs. Wij hebben allemaal dagelijks te maken met het verkeer in onze stad, wij zijn er allemaal onderdeel van. Als we als stad verder willen ontwikkelen, moeten we goed stilstaan bij de manier waarop wij ons met z’n allen bewegen door de stad. Nu, maar vooral ook in de toekomst.”

Oproep tot een eerlijker tarief voor huishoudelijke hulp

Momenteel zorgt landelijk beleid ervoor dat voor iedereen, ook degene die het prima zelf kan betalen, een vast abonnementstarief voor huishoudelijke hulp gehanteerd moet worden door de gemeente. Dit wordt gefinancierd vanuit de WMO. De WMO wordt hierdoor onnodig belast.

Het college is met onze motie opgeroepen om dit onderwerp onderdeel te laten zijn van de gesprekken over de kabinetsformatie.

“Voor GroenLinks is het niet meer dan logisch dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Huishoudelijke hulp zou niet één tarief moeten hebben voor arm en rijk. Laat mensen naar draagkracht hiervoor betalen. Dit betreft een hiaat in het landelijk beleid dat onnodig drukt op het reeds beperkte budget van de WMO”, aldus fractievoorzitter Roy Drommel.

Meer bijverdienen in de bijstand

De regels voor mensen in de bijstand zijn streng. Bijverdienen kan, maar in zeer beperkte mate. Dit is heel krom. Het demotiveert, terwijl het voor GroenLinks niet meer dan logisch is dat wij ervoor zorgen dat iedereen juist zo veel mogelijk kan meedoen in de samenleving. Maak het dus mogelijk voor mensen om wat meer bij te verdienen, zonder dat ze gelijk gekort worden. Dit was de oproep in de door ons ingediende motie op 29 juni.

“Er gaat een zeer positief effect uit van het verruimen van het mogen bijverdienen”, licht fractievoorzitter Roy Drommel toe. “Uit proeven blijkt zelfs dat wanneer iemand meer dan 16 uur in de week werkt, de kans drie keer zo groot wordt om uit de bijstand te komen.”

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de opdracht gekregen om deze Hoornse wens regionaal te bespreken met de Westfriese gemeenten, in overleg met uitvoerder WerkSaam.

Geen enkel kind hoeft alleen te spelen; een oproep tot een inclusieve speelcultuur

Buiten spelen is voor kinderen van groot belang en in het bijzonder voor kinderen met een handicap. Door mee te spelen ervaren zij wat ze wél kunnen, leren ze om vriendjes te maken en om zorgeloos plezier te hebben. Echter, 90% van de speelplaatsen in Nederland is niet geschikt voor kinderen met een handicap. Iets dat anno 2021 toch echt niet meer zo hoort te zijn.

Raadslid Ingrid Tillema: “Het heeft een zeer positieve werking wanneer lichamelijk beperkte kinderen mee kunnen spelen. Het vergroot hun zelfredzaamheid en eigenwaarde.”

De gemeente Hoorn gaat nu, in overleg met betrokken partijen, onderzoeken op welke wijze dergelijke inclusieve speeltuinen te realiseren zijn.