Jos Kamminga en Jacqueline Amesz nemen na de gemeenteraadsverkiezingen 2018 afscheid van de Hoornse poliltiek. “Na negen jaar is het tijd voor een ander leven. Ik heb mijn raadswerk voor GroenLinks met veel plezier gedaan, maar ik kijk ook uit naar wat rust,” zegt huidig fractievoorzitter Jos Kamminga.

De GroenLinks-kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 wordt half november bekend gemaakt. Jos staat op die lijst op de tiende plek, Jacquelines naam komt helemaal niet voor op het stembiljet. “Raadswerk is best een klus,” zegt Jacqueline. “Ik heb er nog meer grijze haren van gekregen dan ik al had.”

Aandacht voor groen en natuur

Jacqueline zet zich al vanaf 1994 in voor GroenLinks, met een paar onderbrekingen. “Ik wil een brug zijn tussen de politiek en de mensen, dat is altijd mijn drive geweest,” zegt Jacqueline. “Een rondje door de supermarkt duurt zomaar drie kwartier, omdat ik altijd mensen tegenkom die me willen spreken over zaken die in de lokale of landelijke politiek spelen. Groen en natuur heeft altijd mijn aandacht gehad. En natuurlijk heb ik me volledig ingezet voor zwembad De Wijzend. We hebben daar veel bereikt, ik hoop dat het openluchtzwembad nu een mooie toekomst tegemoet gaat.”

Samenwerking is noodzaak

Achtereenvolgens bestuur, commissielid, raadslid en fractievoorzitter: dat is de politieke loopbaan van Jos. In 2002 sloot hij zich aan bij GroenLinks. “Ondanks financiële tegenwind hebben we de laatste jaren met een sociaal coalitieakkoord kunnen werken,” zegt Jos. “Daardoor is bijvoorbeeld armoedebestrijding niet in het gedrang gekomen. Ik ben er trots op dat we met alle partijen tot een positieve samenwerking zijn gekomen. Die samenwerking is noodzaak: samen besturen we de stad.”

Energie bij nieuwe mensen

Natuurlijk blijven Jacqueline en Jos tot de beëdiging van de nieuwe gemeenteraad op hun post. “We zien veel energie en enthousiasme bij de kandidaten op de kieslijst,” zegt Jos. “Dat maakt het makkelijker om te stoppen. We weten zeker dat ons werk straks wordt overgenomen door enorm gedreven mensen.”