Samir Bashara, fractievoorzitter, spreekt namens GroenLinks zijn zorgen over de ontwikkelingen die zich, als gevolg van de verhoging van de leeftijdsgrens voor alcoholconsumptie, lijken te voltrekken binnen onze gemeente. Enkele van deze zorgen zijn eerder via de sociale media aan de orde gesteld door mijzelf, door verschillende horecaondernemers en door onze kersverse collega's van de H.O.P. Uit de reacties blijkt dat sprake is van breed gedeelde zorg.
Pilot
Het rijk heeft besloten tot het verhogen van de leeftijdsgrens voor zwak-alcoholische drankconsumptie van 16 naar 18. Men voorziet dat dit zal leiden tot handhavingsproblemen bij horecagelegenheden. Onlangs bleek dat een aantal bij KHN aangesloten ondernemers daarom zal overgaan tot een pilot, waarbij zij de toegang tot hun gelegenheden tijdens uitgaansuren eveneens verhogen naar 18. Onduidelijk is om hoeveel gelegenheden het gaat en wat de precieze rol van de gemeente hierin is geweest. GroenLinks vraagt zich concreet af:
- Welk percentage (grofweg) van de horeca neemt deel aan deze pilot?
- Wat is de rol geweest van de gemeente in het voortraject naar deze pilot?
Directe gevolgen
Hoorn neemt deel aan het programma West-Frisland, teneinde alcoholconsumptie onder jongeren terug te dringen. De landelijke keuze om de leeftijdgrens op te trekken lijkt in lijn met die ambitie en zal de deelnemende gemeenten dus niet slecht uitkomen. Echter, wanneer het gevolg is dat jongeren helemaal niet meer het café in mogen, dringt zich natuurlijk de vraag op wat ze dan wél gaan doen.
De kans dat zij massaal gaan ganzenborden tot hun 18e, lijkt GroenLinks niet groot. Wij voorzien eerder een grote toename van hangen op straat en alsnog drinken, maar dan in illegale, niet-gereguleerde circuits. Als dat laatste het geval is, brengt e.e.a. ons juist verder af van de regionale doelen waar wij ons zo hard voor maken. Bovendien hebben wij als gemeente een verantwoordelijkheid in het voorzieningenaanbod voor deze leeftijdscategorie..
Het betreft dus vraagstukken die in het kader van de openbare orde, in het kader van jongerenvolksgezondheid én in het kader van jeugdbeleid en -voorzieningen nadrukkelijk ook op het bordje van de gemeente liggen. Onze concrete vragen zijn:
- Is er nagedacht en gesproken over wat de leeftijdsgroep in kwestie gaat doen wanneer zij het café niet meer in mogen?
- Zo ja, wat is de voorspelling en hoe ziet het college de rol van de gemeente
o
m.b.t. openbare orde en veiligheid?
o
m.b.t. jongerenvolksgezondheid?
o
m.b.t. adequaatheid van voorzieningen voor jongeren?
Indirecte gevolgen
Maatregelen zoals deze pilot behelst, hebben ook aanpalende effecten. Men kan zich bijvoorbeeld afvragen:
- Kunnen ouders met hun kinderen onder 18 na 1 januari nog wat gaan drinken op zaterdagavond?
- Kunnen jongeren onder de 18 straks nog werken (bijvoorbeeld als muzikant, serveerder of in de spoelkeuken) in gelegenheden waar alcohol wordt geschonken?
Om maar een dwarsstraat te noemen.
Ons verzoek is deze brief en de daarin geformuleerde vragen mondeling dan wel schriftelijk te beantwoorden op de eerstvolgende gelegenheid die zich daartoe voordoet.