Buurttuinen, groene projecten zoals Stadslandbouw, maar ook schoolpleinen, (binnen)tuinen bij verzorgingscentra, de omgeving van buurthuizen en dergelijke zijn geschikte plaatsen om een buurtcompostplek te realiseren. Dit komt ook ten goede aan de bodem: minder (groen)afval, meer aandacht voor het groen in de omgeving en het leefbaar houden van de directe omgeving. Composteren draagt bij aan diverse doelen die passen bij de duurzaamheidsambitie van Hoorn, het circulair denken en werken, en onder andere de Groenvisie.
In de motie vragen wij aan het college om het 'buurtcomposteren' in te voeren, desnoods op kleinschalige, experimentele basis, aanhakend bij lokale (eigen) initiatieven. Lokale partijen die hierin kunnen ondersteunen er zoveel mogelijk bewoners bij te betrekken zijn onder meer Puur Hoorn, stichting Netwerk, Scholen, Mak Blokweer, stichting Stadslandbouw, Wijkoverleggen, Wijklabs, Verzorgingshuizen, Milieu Centraal en het Compostgilde (voor geschikte locaties).
GroenLinks denkt aan een informatiebord over wat er met Buurtcomposteren wordt bedoeld of een flyer met informatie over wat wel en niet ingezameld wordt. Door dit inzamelpunt te koppelen aan een buurttuinproject komt er een heel nieuwe groep mensen naar de tuin, die je op een andere wijze niet zo snel bij het project zou betrekken. De aanwezige vrijwilligers kunnen een praatje maken met de buurtbewoners, wat weer zorgt voor de vergroting van de sociale contacten in de buurt. Verder wordt de relatie tussen gft-resten en voeding heel direct zichtbaar. Mensen kunnen zien dat ze geen afval brengen, maar een grondstof voor hun eigen voedsel. Dit kan er weer voor zorgen dat mensen bewuster met hun eigen voeding om gaan. Omdat het composteerproces heel zichtbaar is, heeft het inzamelpunt ook een educatieve waarde.