In het havenrestaurant van Jachthaven Andijk loopt Roel met zijn laptop langs de twaalf geïnteresseerden (bij ontbreken van een beamer en scherm). Hij vertelt dat het waterniveau in het IJsselmeer ’s zomers hoog is en ’s winters laag. Dat wordt zo geregeld met de uitlaten in de Afsluitdijk (om allerlei economische redenen). In de natuur is dat net andersom: het smeltwater verhoogt het waterpeil in de rivieren in het (vroege) voorjaar en in de zomer is daar het peil een stuk lager. Daarnaast heeft het IJsselmeer hoge dijken, terwijl de rivieren brede uiterwaarden hebben, die bij hoogwater overstromen. Dat laatste geeft een heel dynamische ecologie, waar het voor flora en fauna goed toeven is.

Roel Doef
Roel Doef vertelt

In de Koopmanspolder doet men onderzoek naar hoe zo’n dynamische ecologie in een polder kan worden gecreëerd. Er zijn cirkelvormige sloten gegraven, zodat er lange oevers zijn, die bovendien heel vlak zijn. In het voorjaar wordt het waterpeil hoog gemaakt, waarna het in de rest van het jaar langzaam zakt. Ten behoeve van specifiek onderzoek wordt hierin nog weleens gevarieerd. Vis kan vanuit het IJsselmeer de polder in- en uitzwemmen, en kan er zich voortplanten. Die visstand is ook weer gunstig voor allerlei vogelsoorten.

Marco van der Lee
Marco van der Lee vertelt

Met Marco wandelen we van de Andijker haven naar de Koopmanspolder, dat gesloten is voor publiek. Hij vertelt hoe het beheer van de polder in zijn werk gaat, met een aantal vrijwilligers. Bomen horen niet in deze polder, dus die worden zo snel mogelijk uit de grond getrokken. Het gras wordt slechts hier en daar gemaaid. Verder worden plantensoorten zoveel mogelijk met rust gelaten, hoewel de braam wel een beetje uit de klauwen begint te lopen, dus daar wordt wat aan gedaan. Van allerlei vogelsoorten weet Marco te benoemen in welke getale en wanneer die neerstrijken in de polder. Hij ervaart veel meer leven in de Koopmanspolder dan toen ze net met dit project begonnen waren.

Stukje Koopmanspolder
Stukje Koopmanspolder met hier en daar maaiwerk

Roel geeft vanuit zijn groene en linkse hart nog een warme boodschap mee aan ons GroenLinksers: “Wees niet te hard in de (groene) leer, want dat schrikt af. Met compromissen sluiten bereik je vaak veel meer!”.

Meer informatie

  • Zie dit filmpje van Jouw Noord-Holland, met Roel en Marco in de hoofdrollen.
  • Zie ook dit wat langere filmpje van Natuurnetwerk Nederland, waarin Marco de Koopmanspolder laat zien en waarin een stukje onderzoek wordt getoond.
  • Voor meer achtergrondinformatie is hier het pdf-bestand “Achteroevers. Lessen uit de Koopmanspolder” te downloaden.

 

Notulen: Joke Kool
Tekst en foto’s: Nico Bakker