GroenLinks Hoorn heeft zich over de kadernota 2014 laten inspireren aan de hand van tal van citaten met een duidelijke boodschap:
* Overigens ben ik van mening dat Carthago vernietigd moet worden, zei Cato Maior
* Na ons de zondvloed, aldus Madame de Pompadour
* Als je goed naar de staart van een kikker kijkt, zie je dat hij er geen heeft, vond Lao Tse
* If you’re going through hell, keep going, volgens Winston Churchill
* Met een gebalde vuist, kun je iemand geen hand geven, beweerde Mahatma Gandhi
Ceterum censeo Carthaginem delendam esse
Overigens ben ik van mening dat Carthago vernietigd moet worden.
Met deze woorden, voorzitter, eindigde Cato Maior - Romeins senator in de tweede eeuw vóór Christus - elke rede die hij uitsprak in de senaat van Rome. Ongeacht of zijn verhaal, dan wel de rest van het debat ook maar in de verste verte over dit onderwerp waren gegaan; elke keer weer sloot hij af met dezelfde zin: “overigens ben ik van mening dat Carthago vernietigd moet worden.”
Want wanneer een onderwerp zó belangrijk en zó bepalend is voor de eigen toekomst, zo luidde Cato’s redenering, dan ben je het aan jezelf en aan je stad verplicht daar tot het bittere eind op te blijven terugkomen. Net zolang totdat het doel is bereikt.
Ik ga vandaag in op uw Kadernota, voorzitter, en dat doe ik ditmaal aan de hand van een aantal historische uitspraken, waarvan deze van Cato er één zal zijn. Een andere historische uitspraak waaraan ik al gauw moest denken bij het lezen van deze kadernota, was de volgende:
Après nous le déluge.
Na ons de zondvloed.
Aldus Madame de Pompadour tegen Lodewijk de 15e, toen de laatste zijn zorg uitsprak over de dreigende nederlaag tegen het Pruisische rijk. Gewoon doorgaan, geen koers wijzigen en mocht het dan toch fout gaan: ach… Na ons de zondvloed.
Het is een beetje de hoofdlijn, alsmede de hoofdpijn van deze nota, voorzitter. De prognoses voor de volgende bestuursperiode worden slechter en slechter en slechter. We wéten dat wij vanaf 2015 diep de rode cijfers in zullen duiken, wanneer wij de huidige koers blijven varen. En toch volhardt dit college daarin.
Ja maar, “dit college heeft de afgelopen jaren steeds sluitende begrotingen afgeleverd en zelfs ruimte weten te creëren voor nieuw beleid”, zo heet het. Ja, voorzitter, op de korte termijn en voor de duur van deze collegeperiode. Maar zelfs voor het laatste jaar van die periode moeten al kunstgrepen worden uitgehaald om de begroting rond te krijgen. En voor nieuw beleid, nodig of niet, ontbreekt elke ruimte.
En daarna? Tsja. Après nous…
Natuurlijk, het college verleent lippendienst aan de noodzaak tot toekomstbestendigheid door te investeren in een ‘kansenkaart’. Maar die beoogt u vervolgens te financieren door tonnen te onttrekken aan de reserve voor stimuleringsmaatregelen duurzaamheid! Daar is wat GroenLinks betreft helemaal níets toekomstbestendigs aan. Ik kom hier nog op terug.
Maar het is al met al, voorzitter, zoals de Chinese filosoof Lao-Tse het reeds in de 6e eeuw vóór Christus zei:
Als je goed naar de staart van een kikker kijkt, zie je dat hij er geen heeft.
De duurzame toekomstbestendigheid van dit beleid, is als de staart van die kikker. Hij is er niet.
En dat komt, voorzitter, doordat het college volhardt in gemaakte keuzes en daardoor nu zodanig wordt beperkt dat het te weinig, te laat en te ongericht kan handelen om de problemen daadwerkelijk het hoofd te bieden. Het schuift belangrijke besluitvorming door naar de volgende periode en haar meerjarenbegroting vertoont een vrije val. Het heeft zichzelf in een positie gedwongen van ‘op de handen zitten’ en het strompelt met ingehouden adem naar de eindstreep.
En dat terwijl het juist nú, meer dan óóit, in beweging zou moeten zijn. Winston Churchill formuleerde dat in de jaren ‘40, in het zicht van zijn eigen crisissituatie, als volgt:
If you’re going through hell, keep going.
Vrij vertaald, voorzitter: als je door een hel gaat, ga dan vooral niet stilzitten.
Doet uw college dan niets goed? Natuurlijk wel.
• Zo zijn wij blij met het tijdelijke trapveldje op het terrein van de oude Park Schouwburg. Het lijkt een kleinigheid, maar het is een mooi voorbeeld van hoe openbare ruimte ook tijdelijk en creatief gebruikt kan worden.
• Ook zijn wij verheugd dat het onderzoek naar de mogelijkheid vergunninghouders te laten parkeren op parkeermeterpaatsen, onderweg is. Een suggestie die GroenLinks, zoals u weet al enkele malen heeft gedaan.
• Het is tevens goed dat uitbreiding van de fietsenstalling bij station Kersenboogerd nog dit jaar een feit zal zijn. Nu alleen hopen dat er in de toekomst nog treinen blijven stoppen...
• Het is prijzenswaardig hoezeer wordt ingezet op excellente dienstverlening, waarbij specifiek aangetekend de aandacht die wordt besteed aan de voortrekkersrol op het gebied van sociale media. Op dit onderwerp is uw college gewoon goed bezig.
• Verder zijn wij zeer te spreken over de ontwikkelingen op het gebied van het Veiligheidshuis. Ik citeer u, voorzitter, als ik zeg: “Wij organiseren ons nu vanuit het individu en niet vanuit het systeem”. Met zo’n benadering maakt u GroenLinks blij, voorzitter.
• En ten slotte is er het ‘natuurlijk spelen’. Dit beleid is zowel pedagogisch als educatief een voltreffer. Het stimuleert natuur- en milieubewustzijn, alsook creatieve én fysieke ontwikkeling. Complimenten!
Tot slot, voorzitter. Wij mogen dan een oppositiepartij zijn; ons onverminderde streven is te allen tijde constructief mee te blijven denken, onder één van de motto’s van Mahatma Gandhi:
Met een gebalde vuist, kun je iemand geen hand geven.
Wij willen uw college daarom naar aanleiding van deze kadernota zeven concrete suggesties doen:
1. Economie Maak werk van leegstand. Wij wachten nu al tijden op een leegstandsnotitie van dit college, terwijl de problematiek alleen maar groeit. Andere steden zijn daar een stuk voortvarender in. Kijk bijvoorbeeld eens aan de gemeente Arnhem, waar op voorstel van GroenLinks een omvattend plan is gemaakt om de kansen die de leegstand biedt in kaart te brengen. Wij hebben dit plan voor u klaarliggen. Wellicht kunt u er nog inspiratie uit putten bij het schrijven van uw notitie aangaande leegstand. Want, voorzitter, er moet nu echt gauw een goede notitie liggen. Wij zullen in dat kader een motie indienen met D66 en de PvdA.
2. Ruimte Trek u terug uit het Zevenhuis. Dit bedrijventerrein, dat al sinds lang is ontdaan van de duurzaamheidsbelofte die zij ooit in zich droeg, voorziet in nieuwe ruimte voor bedrijven, terwijl in onze bestaande bedrijventerreinen maarliefst zes voetbalvelden aan ruimte te huur staat (Funda). Revitalisering van deze bestaande terreinen is goedkoper, milieuvriendelijker en kost minder ruimte. Het Zevenhuis lijkt in alles louter nog een prestigeproject. En daar hebben wij echt tijd noch geld meer voor, voorzitter. Daarom dienen wij een motie in, samen met de SP en Hoorns Belang.
3. Toekomstvisie Deze eerste twee voorstellen, komen voort uit één en hetzelfde overkoepelende besef. U formuleert het in uw kadernota zelf als volgt: “De wereld van ongebreidelde groei is niet meer en de economie verandert sterk.” Dat zijn wij met u eens, voorzitter. Het probleem is alleen dat het gros van uw beleid in de praktijk nog wel degelijk ‘rekent op’ herstel van de economische groei. Ons derde voorstel luidt dan ook: schrijf, of maak op zijn minst een begin aan een omvattend toekomstscenario voor de stad, waarbij u uitgaat van 0% economische groei. Een scenario dat zich niet alleen uitspreekt over het stimuleren van de economie (zoals de kansenkaart lijkt te gaan behelzen), maar over álle gemeentelijke beleidsvelden. GroenLinks is benieuwd naar uw reactie op dit verzoek.
4. Woningmarkt In onze gezamenlijke themabijeenkomst woningbouw met D66, hebben wij geconstateerd dat bij de woningmarkt betrokken partijen graag willen investeren in innovatie van die woningmarkt. Onze vierde suggestie: draag daar als gemeente aan bij. Wij dienen daartoe een motie in met D66 en de VVD.
5. Duurzaamheid en economie Zoals reeds gemeld, loopt GroenLinks niet bepaald warm voor het idee om tonnen te onttrekken aan de reserve ter stimulering van duurzaamheid voor een kansenkaart die alleen gaat over economie. Het wordt een ander verhaal wanneer dit geld wordt aangewend voor het stimuleren van duurzame economie. Dat willen wij dan ook voorstellen. Naar wij hebben begrepen, volgt direct na de zomer besluitvorming over deze kansenkaart. Dan volgt zo nodig ook een motie of amendement van onze hand.
6. Hoorn en Cultuur Het heeft de kadernota niet meer gehaald, maar in de meicirculaire staat dat er in deze periode nog eens €3,5M extra bezuinigd moet gaan worden. De ervaring leert dat dit college geneigd is het daarbij vooral te zoeken in het sociaal-culturele domein. Kort en goed, voorzitter: daar is de rek eruit. Wij hebben het afgelopen weekend weer kunnen genieten van alle goeds dat onze plaatselijke evenementencultuur ons brengt. Hoe het mensen verbindt. De wijze waarop het Hoorn profileert als place to be. Maar dit domein kan geen euro bezuiniging meer aan, willen wij het niet onherstelbaar beschadigen. Laat ons, voorzitter, deze kip met de gouden eieren niet slachten.
7. Financiën Ten zesde en ten slotte, financiën. De grote transities die naar ons toe komen, zullen de gemeentelijke begroting naar verwachting doen verdubbelen. Dit gaat ook gevolgen hebben voor het weerstandsvermogen en reserves van de gemeente. Het is nog niet duidelijk hoe de benodigde groei van dat vermogen en die reserves gefinancierd gaat worden. Onze slotsuggestie is dan ook om tijdig te anticiperen op de financiële risico’s en wij dienen daartoe ook een motie in.
Overigens ben ik van méning, voorzitter, dat de aanleg van de Carbasiustunnel in deze tijden een volstrekt onverantwoord plan is, dat ons inziens op zijn minst aan de burger zou moeten worden voorgelegd in een directe volksraadpleging, voorafgaand aan de verkiezingen van 2014.