GroenLinks wil in Hoorn een plek vinden voor kleine, duurzame woningen, zogenaamde Tiny Houses. Fractievoorzitter Jos Kamminga zoekt naar mogelijkheden om eventuele tijdelijke vestiging van Tiny Houses hier mogelijk te maken. “Tiny Houses zijn mooi, creatief en duurzaam – en ze kunnen bovendien een antwoord zijn op nieuwe vragen rond huisvesting.”

Tiny Houses zijn duurzame gebouwde woningen van maximaal 50 vierkante meter, waar het hele jaar in gewoond kan worden. Sommige huizen zijn mobiel, gebouwd op wielen, andere hebben funderingen. De Tiny House Movement ontstond in Amerika, maar heeft langzamerhand in Nederland ook een brede groep belangstellenden getrokken.

Vorige week vond in Alkmaar een Tiny House bijeenkomst plaats, in Leiden, Almere en Bergen buigt de gemeente zich over initiatieven voor Tiny Houses en in Overijssel en de Achterhoek wordt ook onderzocht of Tiny Houses een plek kunnen krijgen.

Klein en duurzaam

“Het duurzame karakter van de Tiny Houses spreken me sterk aan,” zegt fractievoorzitter Jos Kamminga. “De huizen zijn klein, dus hebben ze een laag energieverbruik. De meeste huisjes zijn bovendien voorzien van zonnepanelen en andere duurzame energie-oplossingen. Bovendien zijn de eigenaren door het geringe woonoppervlak min of meer gedwongen na te denken over leven met minder spullen. Allemaal zaken die we als GroenLinks een warm hart toedragen.”

Innovatie welkom

De fractievoorzitter onderzoekt de mogelijkheden voor Tiny Houses in Hoorn. Jos: “Mijn gedachten gaan uit naar een plek waar de huisjes tijdelijk kunnen staan, zoals bij het Holenkwartier. Mochten we een permanente plek vinden, dan is dat natuurlijk helemaal mooi. Ik ben inmiddels in contact met de Tiny House Movement in Nederland en ik hoor en zie bijzonder innovatieve initiatieven. Die zou ik graag in Hoorn verwelkomen.”

Geïnteresseerd in een Tiny House in Hoorn?
Stuur een e-mail naar Jos Kamminga.

Meer informatie over Tiny Houses in Nederland staat op de website van Tiny House Nederland en de website Marjolein in 't klein.