Ballonnen vervuilen het milieu, vergiftigen of verstikken dieren en kunnen zelfs branden veroorzaken. Daarom diende GroenLinks Hoorn dinsdag 8 maart, samen met andere fracties, een motie in om het oplaten van ballonnen te verbieden. De motie is aangenomen.

De motie was een gezamenlijke actie van de fracties van HoornLokaal, GroenLinks, D66, CDA, PvdA en Hoorns Belang. De Tweede Kamer riep gemeenten al begin december op om het oplaten van ballonnen tegen te gaan. Andere gemeenten volgden dit voorbeeld, ook Hoorn sluit nu aan in dit rijtje.

Slecht voor plant en dier

Ballonnen zijn slecht voor het milieu, legt raadslid Jacqueline Amesz uit. "Leeggelopen ballonnen breken langzaam af en blijven dus jaren rondzwerven. De ballonnen en de touwtjes kunnen vissen en vogels verstikken en wensballonnen zijn zelfs brandgevaarlijk."

Grote meerderheid

De motie is aangenomen met grote meerderheid, alleen VVD, VOC Hoorn en Fractie Tonnaer stemden tegen. Het resultaat: vanaf nu laat gemeente Hoorn geen ballonnen meer op. Ook wordt in evenementvergunningen vastgelegd dat het oplaten van ballonnen verboden is. Dat verbod geldt ook voor zogenaamde wensballonnen, die met een brandend kaarsje of lont worden opgelaten.