GroenLinks Hoorn is blij met de 600.000 euro die het college wil investeren in reïntegratietrajecten om ZZP-ers, jongeren, ouderen en werkzoekenden zonder uitkering aan het werk te helpen. Maar raadslid Christine Ravenhorst roept tijdens de raadsvergadering op dinsdag 19 mei op om vooral naar de lange termijn te blijven kijken, en niet te vervallen in hapsnap-oplossingen. "Ons inziens is het hard nodig om te gaan experimenteren met een basisinkomen."
Het college van burgemeester en wethouders stelt aan de raad voor om dit jaar verschillende trajecten te starten om ZZP’ers, jongeren, ouderen en werkzoekenden zonder uitkering aan het werk te helpen. In totaal heeft de gemeente Hoorn hier 600.000 euro beschikbaar voor, bovenop de activiteiten die WerkSaam Westfriesland uitvoert voor Hoorn. Hiermee kunnen naar verwachting 350 extra mensen uit Hoorn starten met een reïntegratietraject.
Als GroenLinks Hoorn zijn we blij met de investering van 600.000. Laten we dat voorop stellen. Als we kijken naar het voorstel hoe dit budget verdeeld gaat worden, worden we minder blij. Bij elk reïntegratietraject kan je wel denken: ja, dat zou best eens goed kunnen werken. Het totaalbeeld van de verschillende uitgaven geeft echter een hapsnap beleid weer.
Maatwerk versus doelgroepenbeleid
Enerzijds geeft het het beeld dat er eigenlijk voor elk individu wel maatwerk gemaakt zou moeten worden. De gekozen insteek van het doelgroepenbeleid is ons inziens daarom ook niet zo zinvol. Anderzijds lijkt onder al deze voorstellen geen visie te liggen op waar we met z'n allen naar toe werken op de lange termijn. Om een voorbeeld te noemen: er is relatief veel werkloosheid in de bouw en in de zorg. Welk perspectief geef je werknemers die net ontslagen zijn in de Thuiszorg? Gaan we hen omscholen? Verwachten we eigenlijk dat ze dan maar dit werk met behoud van uitkering als tegenprestatie gaan doen? Of gaan we hen allemaal voorhouden dat ze dit werk wel binnen een eigen bedrijfje kunnen uitvoeren? In de commissievergadering werd nog eens duidelijk door de wethouder uitgesproken dat de verwachting is dat deze 350 mensen niet naar een concrete baan toegeleid worden. Die zijn er namelijk niet. Ze krijgen dus door het traject wel een 'betere positie op de arbeidsmarkt", maar waarschijnlijk geen baan. Hoe zuur kan het zijn...
Basisinkomen
Wij denken bij GroenLinks dat de meeste mensen in de toekomst als het gaat om inkomsten te maken gaan krijgen met een basisinkomen, aangevuld of ingeruild door flexibele contracten zowel vanuit bedrijfsmatige als werknemerswerkzaamheden. Dat 'werk' veelal georganiseerd wordt vanuit netwerkachtige verbanden, bestaande uit kortere en langerlopende contracten, dat het onderscheid tussen privé en werk steeds meer zal verdwijnen en dat betaald en onbetaald werk steeds elkaar afwisselen.
We hebben het vorige week gehad over de slimme stad. De vraag is hoe we als gemeente de technologische ontwikkelingen kunnen gaan faciliteren. Diezelfde vraag geldt voor hoe we het nieuwe werken en nieuwe manieren van inkomstenverwerving kunnen ondersteunen. GroenLinks houdt bij deze een pleidooi om het budget in te richten vanuit experimenteerruimte. Niet voor dit jaar, maar wel voor de volgende investeringen.
Innovatie en experimenten
Ons inziens is het hard nodig om te gaan experimenteren met een basisinkomen. Om voor mensen die in de bouw of in de zorg werkloos zijn geworden, een project in te richten: hoe kun je op een andere manier je ervaring gebruiken? Om aan reïntegratiebedrijven te vragen om met een innovatief voorstel te komen. Voor nu kunnen we akkoord gaan met het voorstel, waarbij we wel graag binnen het budget een onderzoek van de effecten zouden willen opnemen. Niet alleen een kwantitatief onderzoek (hoeveel mensen hebben er meer werk door gevonden) maar ook een kwalitatief onderzoek: welk effect heeft welke insteek opgeleverd en hoe kun je een succesvolle methodiek invoeren. Bovendien ook ruimte te houden om een visiestuk te formuleren op de toekomst van werk en inkomen in Hoorn en daarbuiten.