Met grote interesse heeft de fractie van de GroenLinks de artikel 43-vragen gelezen, zoals door D66, in persoon van Arthur Helling, ingediend op 22 februari 2011. GroenLinks doet een oproep aan het college een aantal opmerkingen van GroenLinks te betrekken bij de beantwoording van de artikelvragen.
D66 roept op tot een integrale discussie met het college en de gemeenteraad over ruimtelijke ontwikkelingen in Hoorn en met name de relatie tot de ontwikkelingen in de regio West-Friesland. GroenLinks is blij te constateren dat D66 alsnog de intentie van GroenLinks omarmt, zoals ingediend bij motie tijdens de behandeling van de begroting 2011. Wij ondersteunen hierbij dan ook van harte een dergelijk debat.
Al eerder heeft GroenLinks een motie ingediend (november 2010) die opriep tot "een integrale discussie over bouwprojecten", in het kader van de bezuinigingsdiscussie. De laatste overwegingen in de motie sluiten dan ook aan op de oproep van D66:
"Overwegende dat: (…)
De bezuinigingen een goed moment zijn om een integrale afweging te maken van de gewenste doelstellingen op ruimtelijk gebied en de relatie met dossiers zoals volkshuisvesting, welzijn en demografische ontwikkelingen;
Een integrale afweging kan leiden tot nieuwe (creatieve) inzichten met betrekking tot gemeentelijke ruimtelijke projecten."
Duurzaam en kwalitatief bouwen
Een door D66 noodzakelijk geacht regionaal ruimtelijk kader op Westfriese schaal, moet volgens GroenLinks ook een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het wonen in de regio, met duurzaamheid als vanzelfsprekende motor voor de concrete ontwikkelingen.
Landschapsplan West-Friesland
Een regionaal ruimtelijk kader bestaat namelijk al. Het Landschapsplan West-Friesland is opgesteld eind jaren 90 onder verantwoordelijkheid van het SOW/Recreatieschap Westfriesland. De verschillende gemeentebesturen waren toen nog niet toe aan een dergelijk integraal kader en stelden het plan vast op een beperkt aantal thema’s. Thema’s waar alle besturen het wél over eens waren, namelijk het waardevolle landschap van de regio behouden, versterken en toegankelijk maken voor de inwoners.
Wat GroenLinks betreft is de tijd van het blindstaren op de eigen gemeente-grenzen voorbij en vraagt de huidige economische en ecologische crisis om een brede integrale ruimtelijke blik. Hoog tijd dus om het complete Landschapsplan West-Friesland weer eens uit de kast te trekken en te gebruiken bij de gevraagde integrale discussie.
Wij zien, met de fractie van D66, de beantwoording op hun artikel 43-vragen met interesse tegemoet.