Inleiding:
Op alle gemeentelijke gebouwen zonnepanelen en gemeente Hoorn levert zijn eigen energie. Het is mogelijk wanneer er voldoende zonnepanelen (fotovoltaïsche/PV-paneel, zie bijlage) geplaatst worden op de Hoornse gemeentelijke gebouwen. Het grote voordeel van deze vorm van energie is dat het milieuvriendelijk is, duurzaam is en dat de aanschafwaarde, met het huidige energietarief, na ongeveer 10 jaar is terugverdiend. De afgelopen jaren zijn de zonnepanelen sterk in prijs verlaagd en in technisch opzicht verbeterd. Deze ontwikkelingen leiden er toe dat er naast de belangrijke milieuwinst, ook nog een aantrekkelijk financieel voordeel is te behalen voor de gemeente.
Voor de gemeente Hoorn liggen hier dus kansen. De gemeente Hoorn kan op de gemeentelijk gebouwen zowel fotovoltaische als thermische zonnepanelen plaatsen. Dit draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente.

Initiatief
Er zijn in Nederland diverse initiatieven op het gebied van zonnepanelen. Deze initiatieven worden door het bedrijfsleven en door overheden geïnitieerd. Op lokaal niveau worden er veel verschillende regelingen in het leven geroepen om tot duurzaamheidsmaatregelen te komen. Dit kan onder meer gebeuren in de vorm van subsidies, leningen, het aanleggen van elektronische oplaadpunten duurzaamheidsmaatregelelen in nieuwbouw en bij renovaties. Ook Hoorn kent vanuit het programma puur Hoorn diverse initiatieven om burgers te stimuleren duurzaamheidsmaatregelen te nemen.
Maar wat kan de gemeente Hoorn zelf doen op het gebied van zonne-energie? Diverse gemeenten zien de mogelijkheden en voordelen van zonnepanelen voor hun eigen gebouwen. En dat is niet vreemd, want naast de duurzaamheidswinst is zonne-energie financieel enorm aantrekkelijk. Zonne-energie betekent voor gemeenten een investering van incidentele aard. De zonnepanelen en inverter worden door de leverancier geplaatst en behoeven geen onderhoud. De incidentele investering is na 10 jaar terugverdiend, maar levert direct al structureel geld op. Hoe meer er door een gemeente wordt geïnvesteerd in zonnepanelen, hoe hoger de structurele inkomsten. Structureel geld voor de komende 25 jaar, dit is de gemiddelde levensduur voor zonnepanelen. Gezien de verwachte stijgende tarieven voor zowel elektriciteit als aardgas, is deze investering juist op dit moment zinnig.
Logisch
Door de prijsdoorbraak in 2012 is het steeds aantrekkelijker geworden om zonnepanelen aan te schaffen. In het lenteakkoord is door een aantal partijen besloten om de huidige trend op het gebied van zonnepanelen voort te zetten. Stimuleringsmaatregelen vanuit de overheid zorgen er voor dat er voor burgers een aantrekkelijk klimaat ontstaat om daadwerkelijk over te gaan tot het aanschaffen van zonnepanelen. Een maximale subsidie vanuit de overheid van €650 euro is een goed begin en een goed voorbeeld. Maar we kunnen meer doen. Door zelf te investeren in zonne-energie kan de gemeente Hoorn op dit gebied een voorbeeld zijn voor de inwoners. Het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen geeft dan een extra impuls aan de bestaande trend. Het wordt op deze manier voor de burger straks steeds logischer om ook zonnepanelen op het dak te installeren.
Puur Hoorn
Dit initiatiefvoorstel sluit aan bij het programma “Puur Hoorn”, het programma dat ingezet wordt om Hoorn in 2040 een klimaatneutrale gemeente te laten zijn. Dit is een mooi streven. De gemeente Hoorn wil de aankomende jaren maatregelen nemen om tot energiebesparende maatregelen te komen. Dit door in lopende en nog op te starten projecten duurzaamheid structureel te integreren. De gemeente Hoorn laat zich met een focus op zonne-energie op deze manier van haar goede kant zien. Het aanbrengen van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen helpt mee aan het realiseren van de doelstelling binnen “Puur Hoorn”
Initiatiefvoorstel
Met dit initiatiefvoorstel willen wij dat:
·         Het college van B&W in Hoorn een plan ontwikkelt om op alle daarvoor geschikte gemeentelijke gebouwen zonnepanelen te plaatsen;
·         Het college in dit plan een financiële methodiek ontwikkelt voor het energiebeheer van de gemeentelijke panden, waarbij de aanschafkosten van de zonne-panelen verrekend worden met de verlaging van de energiekosten van die panden zodat de overgang naar zonne-energie budgettair neutraal kan plaatsvinden
·         Dit plan uiterlijk december 2012 aan de raad wordt voorgelegd
·         Uiterlijk in het tweede kwartaal van 2013 gestart wordt met uitvoering van dit plan;
·         Er jaarlijks wordt  gerapporteerd hoeveel Kwh aan zonnepanelen er sinds de start op de gemeentelijke daken is geplaatst.

De raad van de gemeente Hoorn;
Gelezen het initiatiefvoorstel van de PvdA en GroenLinks d.d. ……
Besluit:
1.    Opdracht te geven aan het college van B&W in Hoorn een plan te ontwikkelen om op alle daarvoor geschikte gemeentelijke gebouwen zonnepanelen te plaatsen;
2.    In dit plan wordt een financiële methodiek ontwikkeld voor het energiebeheer van de gemeentelijke panden, waarbij de aanschafkosten van de zonnepanelen verrekend worden met de verlaging van de energiekosten van die panden zodat de overgang naar zonne-energie budgettair neutraal kan plaatsvinden
3.    Dit plan wordt uiterlijk december 2012 aan de raad voorgelegd
4.    Uiterlijk in het tweede kwartaal van 2013 wordt gestart met de uitvoering van dit plan;
5.    Er wordt  jaarlijks gerapporteerd hoeveel Kwh aan zonnepanelen er sinds de start op de gemeentelijke daken is geplaatst.