Wij juichen op de middellange termijn Brede Schoolontwikkeling en de ontwikkeling van Centra voor Jeugd en Gezin (CJG‟s) toe, omdat beide bijdragen aan brede ontplooiingsmogelijkheden van kinderen. Het gaat daarbij in de eerste plaats om inhoudelijke samenwerking. Keuzes op het gebied van de inrichting van fysieke voorzieningen (kleinschalig georganiseerd) in dat kader volgen uit de inhoud. De gemeente moet samenwerking en afstemming tussen de relevante instellingen bevorderen en faciliteren. We hoeven hierbij niet het wiel uit te vinden. Verschillende gemeenten in ons land kunnen hierbij als voorbeeld dienen, zoals Zaanstad, Almere en Tilburg. De belangrijkste Hoornse koepelorganisaties op het gebied van onderwijs, welzijn en kinderopvang staan te popelen om serieus werk te maken van Brede Schoolontwikkeling. GroenLinks wil dit meer gaan stimuleren.
Zoals gezegd is GroenLinks ervan overtuigd dat veel jongeren prima in staat zijn mee te denken over datgene wat zij nodig hebben. De gemeente moet daarom meer van hun deskundigheid gebruikmaken, hen uitdagen zich in te zetten voor de samenleving, de eigen buurt en projecten waar zij zelf baat bij hebben. We willen hun meer verantwoordelijkheid geven. Daarnaast moeten er voldoende stimulerende voorzieningen komen om jongeren aan 20
een baan te helpen of hen te stimuleren een opleiding te volgen. De scheiding tussen jeugdzorg en jeugdbeleid moet opgeheven worden. De verantwoordelijkheid voor beide beleidsvelden moet bij de gemeente komen te liggen. Een samenhangend jeugdbeleid (inclusief zorg) tot 23 jaar (de zogenaamde „startkwalificatieleeftijd‟) is van belang.

Actiepunten voor komende periode:
* Klaslokalen die leeg komen te staan worden ingezet voor andere maatschappelijke organisaties, zoals welzijnsorganisaties, culturele instellingen of kinderopvang.
* Er wordt een inhoudelijke Brede Schoolvisie ontwikkeld, in samenwerking met de belangrijkste koepelorganisaties op het gebied van onderwijs, welzijn, kinderopvang en zorg.
* Op basis van die inhoudelijke visie wordt een Integraal Huisvestingsplan Basisonderwijs opgesteld.
* Het Integraal Huisvestingsplan Voortgezet Onderwijs wordt de komende periode in goed overleg met betrokken instellingen gerealiseerd. Het plan moet wat ons betreft bijdragen aan de kwaliteit, effectiviteit en samenhang in het onderwijs en dient dus geen fysiek doel op zich.
* Het jongerenloket is een goed voorbeeld van laagdrempelige dienstverlening. Wat GroenLinks betreft wordt de dienstverlening uitgebreid met zorg en schuldhulp-verlening.
* We betrekken jongeren actief bij het jongerenbeleid. Daarom komt er een ‟denktank‟ met jongeren van verschillende scholen en achtergronden. (Kijk bijvoorbeeld op: www.rumoer.nl). Deze denktank gaat zich buigen over de vraag hoe de gemeente haar jongerenbeleid het beste kan inrichten. Te denken valt aan de inzet van jongerencoaches, buurtvaders en –moeders en de inrichting van de openbare ruimte.
* De gemeente evalueert de aanpak van schooluitval en stelt zo nodig een nieuw plan op voor een meer sluitende werkwijze.