Als mensen problemen hebben (financieel moeilijk rondkomen, problemen op school, taalachterstanden, etcetera), belemmert dat hen in het vervullen van deze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het bestrijden van sociaal-economische en educatieve achterstanden ten einde kansen te vergroten, is wat GroenLinks betreft dan ook prioriteit nummer één. Emancipatie is niet iets dat wordt bereikt door het te benaderen als opzichzelfstaand verschijnsel. Het valt of staat bij goed en toegankelijk onderwijs, gebalanceerde werkgelegenheid en een verstandig woningbouwbeleid. Op deze thema‟s zijn wij uitgebreid ingegaan.
Zoals gezegd zijn etnische minderheden oververtegenwoordigd in cijfers met betrekking tot achterstanden en problemen. Echter, het behoren tot een etnische en/of culturele gemeenschap op zich, is niet de oorzaak van die problemen, zo is inmiddels in tal van wetenschappelijke onderzoeken aangetoond. GroenLinks pleit er dan ook voor om „mensen met problemen‟ als doelgroep van het beleid te beschouwen en dus niet „Moslims‟ of „Antillianen‟. De doelstelling moet namelijk zijn álle mensen met achterstanden te helpen, opdat zij beter in staat worden gesteld te participeren in de maatschappij. Door de focus te leggen op de problemen en achterstanden zélf, vestigen we de aandacht alleen op diegenen die het nodig hebben en voorkomen we dat anderen nodeloos gestigmatiseerd worden.
Wat GroenLinks betreft is het een kerntaak van de overheid om negatieve sentimenten in de maatschappij zoveel mogelijk tegen te gaan en de manier waarop zij haar eigen beleid inricht, kan daarop van doorslaggevende invloed zijn.

Concretere voorstellen hierbij zijn:
* Het effectief bestrijden van taalachterstanden bij zowel kinderen als volwassenen, krijgt nadrukkelijke aandacht; beheersing van de Nederlandse taal is zeer bepalend voor de kansen en mogelijkheden van mensen in de samenleving.
* De gemeente Hoorn moet emancipatie verder bevorderen door maatschappelijke organisaties (bedrijven, instellingen en verenigingen) te stimuleren werk maken van diversiteit en actief op te treden tegen intolerantie en discriminatie. Daarbij roept zij het lokale bedrijfsleven op stageplekken aan te bieden en bemiddelt zo nodig tussen de scholen en het bedrijfsleven.
* Wij zetten in op herijking van het beleid waarbij de focus gelegd wordt op een
maatschappelijk probleem en niet op een doelgroep die toevallig oververtegenwoordigd is in de problematiek. Hiertoe moet als eerste het bestaande sociaal-maatschappelijke beleid onder de loep genomen worden, onder begeleiding van de vraag: klopt onze focus?