GroenLinks wil dat Hoorn, in navolging van andere gemeenten, klimaatneutraal wordt in 2030. Dat kan de gemeente alleen samen met burgers, instellingen en ondernemers realiseren. De komende vier jaar zetten we de eerste stappen naar dat doel, met een breed scala aan concrete maatregelen.
Grondstoffen die nu nog gebruikt worden als brandstof, zoals met name aardolie, zijn wanneer ze verstookt worden, zeer milieuvervuilend. Bovendien hebben we het nodig voor de productie van onder andere medicijnen en kunststoffen. Om deze producten ook voor toekomstige generaties beschikbaar te houden, moeten we nu stappen zetten naar duurzame vormen van energieopwekking. Daarnaast streven we naar een zo laag mogelijk energieverbruik en een zo gering mogelijke uitstoot van broeikasgassen.

Dit veronderstelt op de middellange termijn dat we ons beleid een bepaalde richting op moeten sturen. Zo wordt duurzaamheid, wat GroenLinks betreft, bij toekomstige nieuwbouw en herstructurering van wijken het belangrijkste uitgangspunt. Daarbij valt te denken aan isolerende beglazing, vegetatiedaken, zonnepanelen (met speciale aandacht voor de platte daken in de stad), warmte/koudeopslag, kleine windturbines, aardgasvulpunten, enzovoort. Nieuwe inzichten op gebied van schone energie moeten direct betrokken worden bij de beleidsvorming. De gemeenten in de regio West-Friesland moeten in nauwe samenwerking met elkaar gaan investeren in het opwekken van groene energie. Er komt een gemeentelijk lichtplan, dat veiligheid, energiebesparing en slimme verlichting (zoals straatverlichting die alleen aangaat wanneer er mensen in de buurt zijn) met elkaar in evenwicht brengt. De klimaatvisie wordt onderdeel van een overkoepelend milieubeleidsplan. In dit plan wordt, naast de bovenstaande onderwerpen, aandacht besteed aan schoon water en verantwoord bodemgebruik.


In de komende periode kunnen hiertoe al de nodige concrete stappen worden gezet.
•    Digitalisering van gemeenteprocessen, zoals digitale verspreiding van commissie- en raadsstukken (zuinig papierverbruik).
•    Het starten van een duurzaamheidsproject in samenwerking met de detailhandel, gericht op bijvoorbeeld gesloten koelcellen in supermarkten, een ‘deuren dicht beleid’ in plaats van warme luchtinstallaties bij de ingang.
•    We nemen het initiatief tot het instellen van een regionale duurzaamheidcoördinator, die de samenwerkende gemeenten bij de les houdt op het gebied van duurzaamheid.
•    De campagne Puur Hoorn zetten we onverminderd voort om draagvlak te creëren.
•    Duurzame ontwikkelingen worden gestimuleerd, bijvoorbeeld door het opnemen van een duurzaamheidstoets (knop/toets met duurzaamheid) in de subsidieverordening en het belonen van duurzame initiatieven met de Eenhoornzegel.
•    Geen terrasverwarming bij horecagelegenheden, meedenken over alternatieven zoals fleecedekens.
•    Bij de ontwikkeling van het Oostereiland worden installaties voor warmte-koude opslag aangebracht.
•    Het toekomstige bedrijventerrein Zevenhuis wordt voorzien van duurzame energie uit de regio, zoals de opgevangen warmte in de Wieringermeerkassen.
•    We nemen het initiatief tot het opnemen van een duurzaamheidsparagraaf in prestatieafspraken die de gemeente maakt met instellingen en organisaties waarmee zaken worden gedaan.
•    We werken een duurzaamheidsfonds uit, dat extra investeringen mogelijk maakt voor particulieren, maatschappelijke instellingen en bedrijven.
•    De gemeente blijft zich inzetten voor een subsidiebeleid voor de Hoornse inwoners.
•    Bij toekomstige herstructurering van buurten moet de ambitie hoger liggen dan de doelstellingen van het kabinet.
•    Om alle initiatieven te koppelen, draagvlak te creëren, de hoge ambities waar te maken en om specialistische kennis te verwerven, wordt een klimaatakkoord opgesteld met alle strategische partners om de doelstellingen op lange termijn te behalen.