"Worden wij vrolijk van de financiële situatie van de gemeente Hoorn? Het antwoord daarop is nee." Fractievoorzitter Jos Kamminga zei het tijdens de raadsvergadering bij de behandeling van de jaarrekening heel duidelijk: de financiële situatie van de gemeente Hoorn is zorgelijk. GroenLinks stemt in met het positieve advies van de audit commissie om de jaarstukken vast te stellen, maar spreekt ook haar zorgen uit. "Het weerstandsvermogen van de gemeente duikt onder het gewenste niveau."

Hierbij de tekst zoals dinsdagavond 24 juni uitgesproken door fractievoorzitter Jos Kamminga:

De fractie van GroenLinks volgt het positieve advies van de audit commissie en stelt de jaarstukken vast. We stemmen ook in met de andere gevraagde besluiten.

Worden wij vrolijk van de financiële situatie van de gemeente Hoorn? Het antwoord daarop is nee. De audit commissie is helder. De financiële risico's die onze gemeente loopt, zijn toegenomen. Het weerstandsvermogen duikt onder het gewenste niveau. De nieuwe wethouder financiën heeft aangekondigd met een voorstel te komen om dit probleem op te lossen.

Weerstandsvermogen
Het weerstandsvermogen bestaat nu voor twee-derde uit grondzaken risico's, met name Bangert & Oosterpolder en Het zevenhuis. Een volgende tegenvaller bij het grondbedrijf kan niet meer worden opgevangen uit opbrengsten van het grondbedrijf.

Schuld en rente
De langlopende schuld is flink opgelopen. Dat we over die schuld een veel lagere rente betalen is zo voordelig, dat de rentelast vrijwel niet gestegen is. Wij zien de hoogte van de schuld over een langere termijn toch als een risico. Veel lager kan de rente niet worden, dus stijgen van de rentelast is bij een aantrekkende economie waarschijnlijk. Een stijging van een half procent kost gelijk tonnen. Een voorspellende gave over de rentestand hebben wij helaas niet. Hoe denkt de wethouder over het risico's van rentestijging?

Langlopende schuld
De langlopende schuld van de gemeente is substantieel gestegen de afgelopen jaren. Hebben wij als Raad voldoende rekening gehouden met de financiële gevolgen van onze besluiten voor de gehele begroting?
Wij denken dat dit beter kan. Bij de langlopende schuld vragen wij ons bijvoorbeeld af of de Raad bij de besluitvorming over projecten waar geld voor geleend moest worden, de gevolgen voor de totale financiële positie van de gemeente voldoende in beeld heeft gehad.

Discussie
Wij denken dat de invloed van besluiten op de hoogte van de langlopende schuld en de daarmee samenhangende risico's deel moeten uitmaken van de discussie en besluitvorming in de Raad. Denkt u dan aan een project zoals het Oostereiland, kosten 22 miljoen euro. Of tien kleinere projecten waarvan bedragen bij elkaar opgeteld ook flink kunnen oplopen. We stellen voor om niet alleen te sturen op de kosten van een project, maar ook op de effecten die het heeft op de totale begroting.

Graag horen we van de wethouder of die het met ons eens is en hoe deze informatie in de besluitvorming verwerkt zou kunnen worden.