Mobiliteitsvisie
Op dit moment wordt er gewerkt aan een mobiliteitsvisie, waarin verschillende knelpunten wordt beschreven met betrekking tot mobiliteit. De verwachting is dat deze visie in juni in de raad zal worden besproken.
Historische binnen steden
Verschillende gemeenten in Nederland hebben een centrum met een historisch karakter. Ook bevinden er zich veelal winkels en horecagelegenheden. De gemeenten worstelen dan ook vaak met hoe centrums verkeerstechnisch kan worden ingericht om de veiligheid in hun gemeente te waarborgen. Een aantal gemeenten zijn ons voorgegaan. Voorbeelden hiervan zijn de gemeentes Amersfoort, Amsterdam, Leiden en Delft. De auto is hier te gast, fietsers en voetgangers hebben dan ook voorrang op de auto, enkel bewoners en goederenvervoer kunnen door middel van een pasjessysteem de binnenstad in. Hoorn kan middels deze maatregelen gemakkelijk een autoluw centrum krijgen.
Huidige situatie binnenstad Hoorn
De ruimte in de Hoornse binnenstad is schaars. Het centrum heeft veel verschillende functies, waardoor er veel verschillende soorten verkeersstromen in, van en naar de binnenstad plaatsvinden.
De parkeerfunctie in de binnenstad heeft een regime van betaald parkeren en enkel bewoners van de binnenstad hebben een vergunning. Voor mensen met een beperking zijn er in de binnenstad parkeerplekken in het centrum beschikbaar gesteld.
Roode Steen
De Binnenstad moet bereikbaar blijven voor voetgangers, fietsers, hulpdiensten, auto en vrachtverkeer. Dat wringt vaak. Er spelen momenteel verschillende zaken wat betreft verkeer in de Binnenstad. De Roode Steen is al jaren een punt van discussie voor afsluiting.
Aan het plein bevinden zich verschillende horecagelegenheden, het Westfries Museum en de tijdelijke expositieruimte Expoost. Dit zorgt voor veel verkeersbewegingen. Vooral de bevoorrading van het horecagebied is een zorg. Geluidshinder, luchtverontreiniging, slechtere doorstroming en verkeersveiligheid zijn het gevolg hiervan. Ook ‘scheurbrommers’ die soms racen door de binnenstad zijn vaak een ergernis onder de ondernemers en bewoners. Daarnaast is sluipverkeer een grote irritatie. Zeker in de zomer als de terrassen vol zitten, rijden auto’s vlak langs de terrassen waardoor de uitlaatgassen ongemak veroorzaken. GroenLinks vindt dan ook dat er gekeken moet worden naar de mogelijkheid om de Roode Steen af te sluiten voor autoverkeer. Ook andere gebieden in de binnenstad kunnen eventueel autoluw gemaakt worden. GroenLinks vindt al jaren dat de Roode Steen afgesloten kan worden. De Roode Steen kan net als het Kerkplein een betere uitstraling krijgen. Een plein met allure voor bezoekers van horecagelegenheden en toerisme, net als in Den Bosch en Gouda, zonder autoverkeer. Het plein zou een groenere uitstraling kunnen hebben, in plaats van enkel “steen”. De Groen-Roode Steen!
Doelstelling / Dialoog en samenwerking
Het voornemen om de binnenstad een autoluwe functie te geven is echter wel een opgave.
Dit betekent dat er samen met de betreffende ondernemers moet worden bekeken hoe de bevoorrading mogelijk kan worden gemaakt. Ook voor de bewoners en belanghebbenden moeten we samen oplossingen vinden om de autoluwte in te voeren. In de praktijk zie je vaak gevaarlijke situaties ontstaan voor fietsers en wandelaars. In combinatie met laden en lossen op straat is er niet altijd voldoende ruimte voor voetgangers en parkerende fietsers.
Economische vitaliteit
De binnenstad is zowel economische als toeristisch van groot belang. De ondernemers hebben last van de opkomst van internetaankopen, mede door de uitbraak van Corona, die haar tol eist op ondernemers in de binnenstad. De leegstand speelt parten. De binnenstad moet wel bereikbaar blijven zijn voor voetgangers, fietsers, hulpdiensten en vrachtverkeer.
Ontwikkeling de Poort van Hoorn
Door de ontwikkeling van de Poort van Hoorn en de nieuwe mobiliteitsvisie is dit het juiste moment om de binnenstad autoluw te maken.
Samen met wethouder, fractie en leden
De verdere uitwerking van welke locaties in aanmerking komen zal dan ook in samenwerking moeten worden gemaakt met onze wethouder, fractie en de leden. De wethouder heeft meer inzicht welke locaties in aanmerking kunnen komen voor een autoluw gebied.
Raadslid GroenLinks
Ingrid Tillema