27 juni ontvingen wij van het college ondermeer een gebiedskaart van de blauwe berg. Op deze kaart wordt weergegeven waar in het gebied puin en asbest, sterk puinhoudende grond en licht puin houdende grond is aangetroffen.
Tot onze grote schrik kregen wij gister een melding dat er ook in de achtertuinen van de kolfbaan, de straat waarvan de tuinen grenzen aan de ijsbaan, asbest is aangetroffen. Ook is er asbest aangetroffen in de zichtwal achter de woningen. Op de zichtwal wordt veelvuldig gespeeld door kinderen. De hoeveelheid is ons niet duidelijk. Bij navraag bij bewoners bleek dit al bekend te zijn bij de milieudienst van de gemeente Hoorn.
Voor de duidelijkheid dit gebied ligt buiten het door u omschreven zoekgebied.

Bij een korte wandeling en gesprekken met enkele buurtbewoners werd ons duidelijk dat bewoners zelf asbest hebben opgeruimd. Onduidelijk is of dit op de juiste manier is afgevoerd.
Ook werd ons door één van de bewoners verteld dat door een medewerker van de milieudienst bij één van de speeltuinen aan de kolfbaan stukken asbest met de hand zijn mee genomen.
Verder vinden wij het van belang te vermelden dat, op dinsdag 10 juli, wethouder Louwman op raadsvragen van GroenLinks antwoordde dat er bij hem niets bekend was over asbest in de straten gelegen buiten het zoekgebied. Hij kon zich wel indenken dat bewoners zich zorgen maken.
Reden genoeg voor GroenLinks om artikelvragen te stellen.

Daarom de volgende vragen:
1. Wat gaat u doen om te voorkomen dat bewoners verder nog in aanraking komen met asbest? Onze zorg gaat mede uit naar spelende kinderen.
2. Hoe gaat u de bewoners adequaat informeren?
3. Welke maatregelen gaat u nemen en op welke termijn?
4. Is er al contact geweest met de eigenaar van de woningen? (Intermaris hoeksteen) Hoe wordt de eigenaar van de woningen betrokken bij de communicatie met de bewoners en de oplossingen?
5. Zeker één van de bewoners heeft een asbest vondst gemeld bij de gemeente en is doorverwezen naar de milieudienst. Daar heeft de bewoner het advies gehad om het asbest af te voeren naar de milieustraat. Is dit een juist advies geweest?
6. Dinsdag 10 juli stelde GroenLinks raadsvragen over mogelijke aanwezigheid van asbest buiten het zoekgebied. Wethouder Louwman antwoordde hier geen aanwijzingen voor te hebben. Hoe is het mogelijk dat de wethouder een jaar na oplevering van de woningen niet bekend is met het feit dat er asbest in de grond zit?
7. Wie heeft bepaald dat deze grond geschikt zou zijn voor gebruik in de toplaag van de tuinen en de zichtwal? Welke rapporten liggen hier aan ten grondslag?
8. Zijn er binnen de gemeente Hoorn duidelijke regels en afspraken hoe om te gaan met asbest in een woonwijk? Zo ja/nee waarom?
9. Bent u het met ons eens dat ongeacht mogelijke normen voor vervuilde grond het onwenselijk is dat er asbest houdende en/of anderszins vervuilde grond wordt gebruikt voor de toplaag van tuinen en speelplekken? Zo ja/nee waarom?

Vragen betreffende het hele gebied Blauwe Berg.
10. Ons is bekend dat in het gebied Blauwe Berg er eerder naast asbest ook andere vervuiling is aan getroffen. In het MER rapport wordt er ondermeer over klasse 3 vervuiling gesproken. Binnen het gebied hebben er veel grondverplaatsingen plaatsgevonden. Is u bekend waar welke vervuilde grond, in het gebied is gebleven? Zo ja/ nee waarom?
11. Is u bekend waarvoor de vervuilde grond in het gebied nu gebruikt wordt?
12. Is er vervuilde grond gebruikt voor de fundering van de wegen in het gebied? Inclusief de Westfrieseparkweg!
13. Wie heeft tijdens de grond werkzaamheden in dit vervuilde gebied toezicht gehouden?  Hoe is dit gebeurt? Hoe is dit vastgelegd?
14.  Zijn er met de BAM afspraken gemaakt hoe om te gaan met de vervuiling in dit gebied? Zo ja /nee waarom?

Namens de fractie van GroenLinks
Jacqueline Amesz
Jos Kamminga