Toelichting stellingen en plaatsing GroenLinks Hoorn.

1. De wethouders van Hoorn moeten in de gemeente wonen

NEUTRAAL

De Gemeentewet (artikel 36a, lid 2) stelt dat de raad een jaar ontheffing kan verlenen van het vereiste van ingezetenschap voor een wethouder. Momenteel (2017/2018) is zelfs een wetsvoorstel in (vergaande) voorbereiding waarmee de periode van ontheffing verruimd wordt. Zo kan meer maatwerk geleverd worden. GroenLinks Hoorn staat neutraal tegenover deze stelling. Zo doen wij recht aan de bevoegdheid van het lokale democratisch gekozen bestuur om op het juiste moment het juiste maatwerk te kunnen leveren.

2. Eenvoudige diensten als een paspoort aanvragen of verhuizing doorgeven moeten standaard digitaal gebeuren

 NEUTRAAL

In ons verkiezingsprogramma kan je lezen dat voor GroenLinks een duurzame toekomst betekent (...) dat iedere bewoner naar eigen mogelijkheden actief mee kan doen in onze gemeente. We kunnen en willen niet om onze digitale wereld heen, en dit zal in de (nabije) toekomst steeds permanenter en vanzelfsprekender, onderdeel uit maken van ons dagelijkse leven. Tegelijk betekent dit niet in het hier en nu, dat deze digitale wereld onze enige toegang kan zijn tot belangrijke producten voor onze inwoners zoals een paspoort. Vandaar dat GroenLinks neutraal tegenover deze stelling staat.

11. Horeca ondernemers mogen zelf hun sluitingstijden bepalen

NEUTRAAL

In 2014 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin de burgemeester van Hoorn wordt opgeroepen om per 1 december 2014 de toegangstijd voor de horeca in het weekend te wijzigingen naar 02.00 uur en de sluitingstijd naar 04.00 uur. Belangrijk argument voor de gemeenteraad destijds was dat een breed politiek draagvlak voor een besluit over horecatijden gewenst was. GroenLinks Hoorn stemde voor. Dit neemt echter niet weg dat de sluitingstijden in beton gegoten zijn. GroenLinks staat open voor het gesprek hierover, met de juiste gesprekspartners en een zorgvuldige gezamenlijke afweging van de voors en tegens. De voorwaarden waaronder die toegangstijden dan vrij(er) zouden worden, zijn voor ons bepalend. Vandaar dat GroenLinks zich neutraal positioneert op deze stelling.

17. De gemeente moet meebetalen aan gezond eten op middelbare scholen

MEE EENS

GroenLinks wil dat middelen voor onderwijs en jeugdhulp nog (veel) meer in samenhang besteed gaan worden. Daardoor kan eerder gesignaleerd worden, preventiever gewerkt worden en maatwerk geleverd worden per persoon op belangrijke onderwerpen zoals gezondheid en een veilige (thuis)omgeving. Als overheid signaleer je dus. Indien ‘gezond eten op scholen’ als concrete maatregel hieruit voortkomt, wordt vanuit die samenhang ook gekeken, samen met alle partners, hoe de maatregel gefinancierd kan worden. Dit kan dus door de gemeente worden gefinancierd, maar dit hoeft niet.

18. Schoolzwemmen moet verplicht worden op alle basisscholen, ook als de gemeente daar financieel aan moet bijdragen

NEUTRAAL

Leren zwemmen is een recht van ieder kind dat opgroeit in ons waterrijke land. Een recht, geen plicht vanuit het onderwijs. Schoolzwemmen moet voor ieder kind beschikbaar blijven, echter kan dit – en wordt dit ook al- prima aangeboden vanuit de vele bestaande, gecertificeerde en professionele (sport-fitness)bedrijven. Als gemeente financieel bijdragen aan dit recht is GroenLinks voorstander van, echter hoeft de uitvoering niet verplicht te worden vanuit de basisscholen.

26. Parkeren in de binnenstad moet gratis worden op zondag

HELEMAAL NIET MEE EENS

De auto zoals wij die vandaag kennen, heeft zijn langste tijd gehad. Naar verwachting zijn auto's binnen 15 tot 20 jaar allemaal elektrisch en (in verregaande mate) zelfrijdend. Het onderscheid tussen privaat en openbaar vervoer vervaagt en de noodzaak om auto's voor de deur van woning of werk (of winkel) te kunnen parkeren, verdwijnt. Een dergelijke maatregel lost niets op. De leefbaarheid van een (binnen)stad neemt niet toe door meer parkeerplaatsen, maar juist door een fijn, aantrekkelijk, onderscheidend, schoon en veilig verblijf- en winkelgebied te creëren voor inwoners en bezoekers.

 

Hieronder volgen een aantal stellingen uit het Kieskompas waar belastingmaatregelen aan gekoppeld zijn.

12. Om meer te kunnen investeren in de promotie van Hoorn, moet de toeristenbelasting worden heringevoerd

MEE EENS

Bij GroenLinks dragen de sterkte schouders de zwaarste lasten. Zoals Jesse Klaver het verwoordt:

‘Wat we niet willen maken we duurder, wat we wel willen maken we goedkoper’.

Dat betekent dat, wanneer een maatregel (zoals meer kunnen investeren in de promotie van de stad) voor GroenLinks zeer gewenst is, dat kan betekenen dat voor de financiering van die maatregel een belasting wordt verhoogd, of heringevoerd. Echter kan dit nooit op de schouders terecht komen van de mensen die dit financieel niet kunnen dragen.

24. Er moeten meer orderhandhavers (BOA's) in de wijken surveilleren, ook al leidt dat tot hogere kosten

NEUTRAAL

Wij bedenken geen oplossingen voor, maar mét inwoners. Wij zijn op zoek naar wat er speelt in jouw straat, op jouw school en in jouw buurt. Tegelijkertijd moet de politiek leiderschap durven tonen. Juist in een samenleving waarin steeds meer mensen over steeds meer zaken hun mening kunnen geven, is het zaak dat er ook besluiten genomen worden. Meer handhavers die in de wijken moeten surveilleren, is dan ook een maatregel dat volgt vanuit een behoefte, en niet een maatregel dat volgt vanuit een afweging over al dan niet hogere kosten.

25. De gemeente moet meer geld uittrekken voor ouderenzorg, ook al stijgt hierdoor de OZB (de belasting op huisbezit)

MEE EENS

Ouderen zo lang mogelijk thuis laten wonen juichen wij toe, maar we moeten onze ogen niet sluiten voor de mogelijke nadelen. Wij bevorderen sociaal contact en gaan eenzaamheid actief tegen. Wanneer de middelen hiervoor alleen kunnen worden bekostigd door de belasting op huisbezit te verhogen is GroenLinks hier voor. Zoals eerder gesteld, dragen bij ons de sterkste schouders de zwaarste lasten.