Het IKEC is een belangrijk speerpunt voor GroenLinks. Maar wat is het nu eigenlijk? En waarom is er zo veel, en zo lang, over gesproken? Patricia Kusters vond het tijd voor een verhelderend gesprek met haar fractiegenoot, fractievoorzitter (en woordvoerder op het dossier) Roy Drommel, en met voorvechter van het IKEC pur sang, wethouder Samir Bashara.

Patricia: IKC. Ehm, excuus, het Iee Kaa Eee Cee. Integraal Kind- en Expertisecentrum. Het klinkt prachtig, maar wat is het nu eigenlijk?

Beide heren schieten gelijk overeind en roepen in koor: “IKC en IKEC zijn twee verschillende dingen, hè!”

Samir neemt vervolgens het woord:

IKEC is IKC, maar dan gericht op het speciaal onderwijs. Voor een kwetsbaardere doelgroep. Je plaatst voorzieningen bij elkaar en deze laat je tot één
geheel ontwikkelen. Dit heeft heel veel voordelen. Zo zijn alle voorzieningen bij elkaar geplaatst en hoeven de kinderen niet continu door de stad heen en weer gereden te worden. Dat geeft meer rust voor de kinderen, en voor de ouders. De professionals zitten dicht bij elkaar en kunnen zo makkelijker hun diensten op elkaar afstemmen. Met betere zorg en begeleiding voor de kinderen als gevolg.

Misschien een open deur, maar ik ga de vraag toch stellen: Waaróm vindt GroenLinks dit zo belangrijk?

Roy: Het IKEC maakt gelijke kansen voor iedereen mogelijk. Samir: Het vult het reguliere onderwijs aan, om zo kinderen die in een reguliere omgeving niet makkelijk binnenboord te houden zijn, toch zo goed mogelijk wel mee te laten doen in de gewone wereld. Isolement voorkomen, kansen creëren. Het IKEC is een kindcentrum waar die e-functie (van expertise dus) aan is toegevoegd.

Vanuit het IKEC worden ‘gewone’ scholen in het regulier onderwijs ondersteund met begeleiding en expertise. Zo worden zij in staat gesteld om kinderen zo lang en goed mogelijk binnen de eigen school te bieden wat ze nodig hebben. De kinderen houden we op deze manier zo lang mogelijk in hun eigen omgeving. Kinderen die het nodig hebben, kunnen dus terecht op het IKEC, dat zichzelf tegelijkertijd zo klein en overbodig mogelijk probeert te maken door andere scholen zo goed mogelijk in staat te stellen zelf het juiste aanbod te ontwikkelen.

Het voorstel, dat dus is aangenomen in de raad op 15 juni, gaat niet alleen over het IKEC. Er wordt ook gesproken over woningen. Woningen en een school, waarom moet dat op een en dezelfde locatie gerealiseerd worden?

Roy: Niks moet. Heel simpel gesteld: de ruimte is er. En we hebben woningnood. Het terrein is zo groot dat hier, naast de bouw van het IKEC dus, ruimte voor is. De 140 woningen die nu in het plan zijn opgenomen hebben we als stad hard nodig. Daarnaast helpt woningbouw het project financieel haalbaar te maken.

Wat zit er nog meer in dit plan?

Samir: Het klinkt als één ding, “een IKEC”, maar het gaat hier over verschillende scholen en nog een aantal andere instellingen (zoals kinderopvang, jeugdzorg, enz.) die hiermee allemaal een nieuw onderkomen krijgen. Het zijn dus eigenlijk vijf, zes ontwikkelingen in één. Roy: En die profiteren allemaal van elkaars nabijheid. Voor ouders en kinderen is dit veel prettiger. De omgeving wordt daardoor ook overzichtelijker en vertrouwder, wat erg belangrijk is voor deze kinderen. Daarnaast, zoals eerder gezegd, geeft het minder verkeersbewegingen.

Wat gebeurt er dan met de achterblijvende locaties?

Samir: Die worden herontwikkeld. Woningbouw zal hier sowieso een onderdeel van uitmaken, maar ook bijvoorbeeld het IKC (ja, zonder de e) in de Binnenstad en Hoorn Noord/Venenlaan. De ontwikkeling IKC Binnenstad is al in volle gang. Er wordt al onderzocht wat er mogelijk is. Dit is wel weer afhankelijk van de oplevering van het IKEC. Dit besluit is dus niet alleen belangrijk voor de IKEC-partijen en de kinderen en hun ouders, maar ook voor scholen, ouders en kinderen in de binnenstad en Hoorn Noord.

Wat waren eigenlijk de grootste argumenten om te kiezen voor deze locatie?

Roy: De centrale ligging in de stad, het is goed bereikbaar. Heel belangrijk, want de doelgroep van het IKEC komt uit een veel groter gebied dan die van reguliere scholen of kindcentra. De helft van de IKEC-leerlingen komt uit de regio. Een zwaarwegend argument is ook nog dat deze locatie in een relatief prikkelarme omgeving ligt. En er zijn handige voorzieningen relatief dichtbij, zoals het winkelcentrum.

Wie betaalt dat allemaal?

Samir: De vierkante meters voor onderwijs worden betaald vanuit de rijksuitkering voor onderwijshuisvesting. Deze uitkering wordt berekend per kind en overgemaakt naar de gemeente. Gemeente Hoorn ontvangt dus geld om hier ruimte aan te bieden. Daarnaast wordt er ruimte gecreëerd voor overige instellingen die daar een kostendekkende huur voor betalen. De sportzalen worden aanvullend vanuit de gemeente betaald, wat overigens ook een gemeentelijke verantwoordelijkheid is.

Dit klinkt allemaal fantastisch, en heel logisch. Waarom is er dan toch zo vaak, en zo lang, over dit onderwerp gesproken?

Roy: Dat komt door verschillende zaken. Het is ingewikkelde materie, het is een aantal ontwikkelingen in één plan, en het gaat om veel geld.

Samir: Van de andere kant bekeken: hadden we al deze speciaal onderwijsvoorzieningen een eigen nieuwbouw gegeven, waren we meer geld kwijt geweest, en hadden we ook nog eens de voordelen van elkaars nabijheid dus niet gehad.

Dan nog, waar waren de andere partijen dan tegen?

Samir: Het is een groot project, het gaat om veel geld, het is ingewikkeld en er waren wat negatieve geluiden uit de omgeving over parkeren. Dat is allemaal snel voer om politiek op te bedrijven.

Roy: Het heeft veel politieke en bestuurlijke behendigheid gevraagd om dit voorstel, met zo’n grote meerderheid, door de raad te krijgen. En heel eerlijk, een slapeloze nacht zo af en toe.

Als fractievoorzitter en wethouder hebben jullie een andere rol in het proces, terwijl jullie beiden het onderwerp heel belangrijk vinden. Hadden jullie op onderdelen verschil van inzicht?

Roy: Als wethouder was Samir vooral bezig met het realiseren van deze ontwikkeling en een acceptabel plan maken voor iedereen. In overleg met betrokken partners en de collega’s in het college van Burgemeester en Wethouders. In het oorspronkelijke plan, van voor de coronacrisis, was een te ontwikkelen parkeergarage in de buurt opgenomen. Dat is in overleg uit het plan gehaald bijvoorbeeld. Vanuit het perspectief van GroenLinks kon ik (Roy dus, red.) dit prima verdedigen. Voor ons is het niet per se noodzakelijk om alle verdwijnende parkeerplaatsen bij de oude hockeyvelden te vervangen.

Last but not least: Wanneer kunnen de kinderen naar deze nieuwe school?

Samir: Volgens planning is de oplevering voorzien rond 2024. Schooljaar 2023/2024 zetten we op in.

Dank heren! Iemand nog een laatste woord?

Samir sluit af: Het is een toonaangevend project trouwens, dat mag best gezegd worden. Hoorn wordt genoemd in den lande als hét voorbeeld hoe je dergelijke toekomstbestendige voorzieningen creëert voor kwetsbare kinderen!

Maquette IKEC
Maquette van het toekomstige IKEC: de witte blokjes bovenaan. Daarvóór de vier woonblokken.