Corona houdt ons nog altijd angstvallig vast op onze eigen plek en in huis. Tijd om eens buiten de kaders te gaan denken en op pad te gaan met ideeën die onze stad socialer, groener, leuker en speelser maken. Dit is hard nodig, aangezien we een toekomst voor ogen hebben waarin een circulaire economie de voorwaarde is voor een overlevende en springlevende aarde! En: als wij als GroenLinks het niet enthousiast gaan doen, welke andere partij zien jullie dit dan wel doen?
Ik nodig jullie uit, nee, ik daag jullie zelfs uit. Neem een kijkje in de lijst en bepaal wat jou het meest aanspreekt. Wat inspireert je? Wat zou je daar eventueel zelf aan kunnen bijdragen? Je kunt meewerken aan deze beweging. Op weg naar een groen, duurzaam en sociaal Hoorn. Samen met net zulke vrolijke veranderaars als jij. De eerste stappen zetten, op nieuwe wegen. En daarna de tweede stap, en alles wat volgt. Zo vormen we vanzelf een beweging. Dat is toch fantastisch?
Kortom: gebruik je hersens, je frisse gedachten en je hart. Want de toekomst is Groen, en die toekomst moet je doen.
Alle ideeën, rijp of nog wat aarzelend, zijn meer dan welkom. We gaan er zeker mee aan de slag. Ik daag je uit!
Hartelijk welkom.
Ron Rote, per mail: ron.rote@planet.nl.
Ideeën
Hieronder vind je enkele ideeën om Hoorn groener te maken. Welk idee(ën) wil je samen met anderen of met een werkgroep verder uitwerken?
- Wormenhotel: per wijk een composteer-installatie in de vorm van een bijentil waar bewoners hun gft-afval kunnen afleveren en in ruil daarvoor compostgrond ontvangen. Speciaal voor die wijken waar bewoners hun gft-afval niet kunnen scheiden, zoals het centrum.
- Zwerfblik: inzameling door scholieren en ouderen; aflevering bij wijkcentra. Beloning via cultuurvouchers en positieve publiciteit (wedstrijdelement).
- IFTAR: een evenement tijdens de ramadan, de islamitische vastentijd. Duurzaam en vegetarisch samen eten (iftar) binnen de wijk. Diversiteit en ontmoeting.
- Modebieb Moois Anders: samen met modezaken en organisaties als Leger des Heils, Emmaus, Dorcas, ROC en moskeeën een uitleenpunt voor kleding.
- Steenbreek: particulieren vergroenen de publieke ruimte. Gemeente, Waterschap, scholen, wijkopbouw. En ook particuliere geveltuinen: steen eruit, plant erin!
- Groente en Fruitbrigade de Kneuzenredders: vrijwilligers in West-Friesland doorzoeken kratten en dozen van supermarkten en handelaren. Deze kneuzenredders verzamelen prima eetbare afwijkend-gevormde producten en brengen die naar de voedselbanken.
- Woningbouw: advies en begeleiding van nieuwbouw. Doel: verrassend anders en creatief circulair bouwen, bijvoorbeeld met leem, hennep, stro en tweede levensproducten. Collectief bouwen met bewoners samen (coöperaties). Ecodorpen, flexhuizen altijd beter dan géén huizen!
- Cateringbedrijf: samen met HUB (Dampte) werken hier nieuwkomers, begeleid door Werksaam, om te integreren op weg naar vaste banen. Exotische producten uit de landen van vluchtelingen bieden variëteit en kansen.
- Pollinators: zaai grond in met biologisch bloemenzaad om insecten en bijen te trekken: tuinen, parken, bermen, stroken groen. Cursussen en workshops. Gemeente, Rabo, Clusiusschool.
- Kennishuis nieuwe economie. Cursussen en wijkopbouw, gekoppeld aan repaircafés, gericht op planetair denken en handelen. Gemeente, scholen, wijkopbouw, ouderen. Een kennishub voor iedereen.
- Hoornse Zwam: koffiedik uit de horeca wordt systematisch ingezameld als grondstof voor de kweek van biologische champignons. Nieuwkomers verdienen hier hun eigen inkomen en kunnen uit de sociale bijstand. Deze paddenstoelen worden door de deelnemende restaurants op de menukaart gezet. HUB, Werkzaam, horeca, bio-tuinders, Clusius. Educatief model: minder vlees, mevrouw, probeer eens een paddo!