Het stedenbouwkundig plan voor Compagnie 1, oftewel het plan voor nieuwe woningen op de plek van de oude Glasbak, kwam halverwege april opnieuw op de agenda te staan. Waar eerder was besloten om hier ruimte te maken voor middeldure huurwoningen, werd nu voorgesteld om ook middeldure koopwoningen mogelijk te maken. Dit zou nodig zijn om de markt meer comfort te bieden, omdat ontwikkelaars wezen op mogelijke risico’s in het bouwen van huurwoningen.

“In het oorspronkelijke plan zou er ruimte gemaakt worden voor 71 huurwoningen. Nu zou dat gewijzigd worden naar een mix tussen koop en huur, zonder voorwaarden vast te leggen hoe die mix tot stand zou komen”, legt raadslid Marion van der Bijl uit. In de wijziging werd geen kader meegegeven, waardoor de mogelijkheid ontstond dat er 70 koopwoningen gebouwd gaan worden en maar 1 huurwoning.

“Wij hadden het liefst 100% huurwoningen gezien op deze plek. Het ontbreken van een kader was voor GroenLinks dan ook echt geen optie.” Marion onderstreept het belang van middeldure huurwoningen. “Er zijn veel situaties die het bewoners onmogelijk maken om een hypotheek af te sluiten, terwijl ze te veel verdienen voor sociale huur of koop, Ook in Hoorn is er een groep economisch daklozen die tussen wal en schip vallen, bijvoorbeeld na een scheiding.”, licht Marion toe. “Daarnaast is er ook een groep senioren die wel hun eengezinswoning willen verlaten maar opzien tegen het onderhoud van een koopwoning. Al met al is het belangrijk dat er genoeg aanbod is voor huurwoningen in de middeldure prijsklasse.”

GroenLinks stelde hierom een amendement op, dat tijdens de raadsvergadering van 9 april mede in werd gediend door EénHoorn, Hoorn Lokaal, PvdA en Hart van Hoorn. Daarnaast stemden ook D66, ChristenUnie, Sociaal Hoorn en Fractie Tonnaer voor het voorstel. Hierdoor werd het amendement met een flinke meerderheid aangenomen.

Marion is verheugd dat het amendement doorgang heeft gevonden. “Het college kan nu verder met het plan. Op de plek van de oude gevangenis zal een mooi wijkje ontstaan, waar gelukkig ook een aantal sociale huur- en koopwoningen komen te staan. Die zijn ook broodnodig, dus daar zijn we heel erg blij mee. Het worden energieneutrale appartementen in een klimaatadaptieve omgeving en in de gebouwen komen ook gezamenlijke leefruimtes. We zien uit naar de verdere uitwerking van de plannen.”